НОВИНИ

Инициативата площад да носи името на Желю Желев е на неговите съветници и приятели

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 15.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Общество
Слушай новината

Площад в София ще носи името на президента Желю Желев.

Съпротивата спрямо тоталитарния режим има своите лица и едно от най-изявените е това на Желю Желев. Освен че е съосновател на СДС, той е един от емблемите на демократичния процес, дисидент, който всеки един от нас може да назове, допринесе за равноправие на религиозните общности и етническите групи. Всичко това прави президента Желев истински обединител на нацията. Това каза председателят на комисията по култура и образование в Столичния общински съвет Малина Едрева.

Инициативата за мястото и именуването на площад е на неговите съветници и приятели.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Ние внимателно търсихме пространство, което да бъде в сърцето на нашия град. Независимо че се определя като малко място, то наистина е в сърцето на нашия град и неговото подреждане и обособяване заедно с паметните знаци, които ще носи, е важен мост към поколенията, допълни Едрева.

Д-р Желев остави ярка следа в периода и след като беше президент. Той основа фондация "Д-р Желю Желев", насочена към работа с младите хора. Като председател на Балканския политически клуб той остави също важна следа в отношенията между държавите на Балканите. Длъжни сме към паметта на президента Желев, каза още Едрева.

Демокрацията е процес, в основата на който стои диалогът. И тогава когато знаем как да водим диалог, какви ценности изповядваме, тогава можем да бъдем сигурни в демократичния тласък, заключи Малина Едрева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смъртният случай след ваксинация: Най-рано утре ще излязат хистологичните резултати на жената
Смъртният случай след ваксинация: Най-рано утре ще излязат хистологичните резултати на жената
Фюри и Джошуа ще обединяват световните титли в бокса
Фюри и Джошуа ще обединяват световните титли в бокса