НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Българите в САЩ искат повече изборни секции

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:36, 17.03.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Сънародниците ни в САЩ протестират срещу ограничения брой секции - 35, в които могат да гласуват на 4 април. Българи от 11-те града, в които секции не са открити, са подали жалба до ЦИК. Надяват се и Върховният административен съд да отмени ограничението. В САЩ бяха подадени 5056 заявления за гласуване.

Според българските граждани в САЩ 35 секции за гласуване са крайно недостатъчни. Опасяват се, че това ще доведе до струпване пред някои от тях и то по време на пандемия. Казват, че сега има много голям брой подадени заявления за гласуване.

"21- ви век сме и България е демократична държава, българските граждани в чужбина все още сме възпрепятствани да гласуваме. Страните извън ЕС имат лимит 35 секции, което прави невъзможно гласуването за много български граждани. В САЩ има отрязани 11 секции", заяви координаторът на секциите в САЩ Елена Хамбарджиева.

Сред непотвърдените за откриване секции са тези в градовете Портланд, Индианополис, Сан Антонио, Нейпълс. Сънародниците ни са изпратили жалба в ЦИК, вече са наели и адвокат в София, който да ги представлява. След ЦИК жалбата ще премине във ВАС, където българите в САЩ се надяват да се приложи Конституцията, а не законът, който по думите им й противоречи.

"Призоваваме президента на Република България Румен Радев да направи всичко възможно, за да свика Народното събрание, за да се премахне този лимит на 35 секции, който възпрепятства българските граждани да гласуват", каза още Хамбарджиева.

От ЦИК припомниха, че през 2016-а година Народното събрание е гласувало в Изборния кодекс секциите в страните извън Европейския съюз да са до 35.

"В САЩ ограничението също е спазено за 35 секции, направи ми впечатление, че има от и Източния и Западния бряг, 3-4 големи града във Флорида и така нататък", коментира говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"В Щатите сме разкрили секции, предполагаме, че там няма да има проблеми, такива каквито би могло да има във Великобритания и Турция", допълни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Сънародниците ни в САЩ подготвят писмо и до президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН представя прототип на ваксина за COVID-19 пред бизнеса
БАН представя прототип на ваксина за COVID-19 пред бизнеса
При роднини или в социален дом: Каква ще е съдбата на близнаците, останали без родители заради Ковид
При роднини или в социален дом: Каква ще е съдбата на близнаците, останали без родители заради Ковид