НОВИНИ

България е готова да издава дигитални зелени сертификати

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:12, 17.03.2021
Чете се за: 04:32 мин.
Здраве
Слушай новината

България е готова технически да издава новите дигитални зелени сертификати. Това съобщи за БНТ доц. Ангел Кунчев. А от лабораторията по вирусология в "Пирогов" обясниха какви са различните стойности на антитела, които се зачитат за положителни според различните тестове.

Още отпреди три седмици страната ни разполага с модела на зеления електронен сертификат.

"Като част от портала информационния, в който влиза цялата информация за изследвания, за имунизации, за хората, които са минали през тях, така че да може човек след втората доза ваксина или сам, или с личния лекар да си изкара такъв документ", каза главният държавен здравен инспектор.

Доста са въпросите според доц. Кунчев обаче, които все още нямат отговор за бъдещия документ и един от тях е какво ниво на антитела ще се счита за достатъчно и още:

"На кои фирми ще се признават изследванията, с какви стойности, за какво време, това важи и за преболедувалите - колко месеца след преболедуване можем да считаме, че те са предпазени и могат да получат такъв сертификат", допълни Кунчев.

Затова и по думите му, моделът на Еврокомисията за зелен сертификат е все още началото на процеса, а не краят му.

Какво представлява цифровото зелено удостоверение?

В една от лабораториите на "Пирогов" ще разберем колко вида тестове за антитела се правят у нас и които ще се смятат за валидни в бъдещия зелен сертификат.

От проф. Ива Угринова научаваме, че методологиите, по които у нас се изследват антитела след прекаран ковид, са много. При всички случаи методът е Елайза, но апаратите, мерните им единици и крайният резултат са различни.

"Затова мога да посъветвам да се гледат референтните стойности. Във всеки резултат има посочени референтни стойности, спрямо които един резултат се приема за негативен или позитивен", обясни проф. Угринова, която е консултант към лабораторията по вирусология в "Пирогов".

Професорът ни показва три различни варианта на тестове за антитела с много различни стойности като крайна цифра. При първия, резултатът от една от използваните тук в "Пирогов" машини, е 5.5 и е положителен за наличие на антитела, защото референтната стойност е над 1. При втория, направен също тук, но на друга машина, вече виждаме числото 284 при референтна стойност над 22. Третият вариант на тест показва трети различни числа.

"Много моля да обърнете внимание на мерните единици, тука става дума за условни единици юнитс пер милилитър. Други апарати имат други мерни единици и тогава числото отпред ще бъде друго. Затова някой казва аз имам 1000 антитела, а друг казва имам 19", обясни проф. Угринова.

Именно затова по думите й Европейската комисия обсъжда в момента кои стойности ще бъдат валидни за бъдещия зелен сертификат.

"Аз лично смятам, че трябва да има някакъв буфер, който да означава известна несигурност и над него всички хора да могат да влязат в този зелен сертификат", допълни тя.

Според проф. Угринова обаче няма вариант да бъде приета една конкретна методика за изследване, защото това би означавало нелоялна конкуренция. Затова и според нея, медицинското лице, което ще попълва електронния зелен сертификат, ще бъде запознато с решеното от Еврокомисията и ще вписва само факта, че лицето има достатъчно антитела без конкретни цифри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция обмислят удължаване на вечерния час през уикендите
В Гърция обмислят удължаване на вечерния час през уикендите
Медицински влак пристигна в Сибир, за да ваксинира срещу COVID-19
Медицински влак пристигна в Сибир, за да ваксинира срещу COVID-19