НОВИНИ

Какво представлява цифровото зелено удостоверение?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 17.03.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската комисия официално предложи създаването на цифрово зелено удостоверение за пътуване в рамките на съюза. В документа ще пише дали лицето е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало COVID-19. Какво означава това, откога ще се изисква?

Целта на това удостоверение е да улесни, а не да бъде предпоставка за пътуване през лятото, затова и в него ще се съдържа и повече информация от това дали лицето е било ваксинирано или не, а именно - дали има скорошен PCR тест или пък наличие на антитела.

Тези, които няма такъв документ, отново ще могат да пътуват, но ще трябва да спазват ограниченията, както е и в момента.

Европейската комисия предлага цифрово зелено удостоверение за свободно движение в ЕС

Такива удостоверения ще се издават за всички ваксини, които се поставят в държавите членки, но държавите ще бъдат задължени да приемат само удостоверенията, които показват, че хората са ваксинирани с ваксините, удостоверени от Европейската агенция по лекарствата.

Ако в Унгария бъде издадено удостоверение за ваксинация с руската ваксина "Спутник V", която не е официално одобрена от Европейската агенция по лекарствата, България, например, сама ще може да решава дали да приема това удостоверение или дали да допуска на своята територия хората с такова удостоверение.

"Как ще функционира този сертификат? Първо, той ще показва или удостоверява, че лицето или е било ваксинирано, или има актуален негативен тест, или се възстановява от Ковид и притежава антитела. Второ, сертификатът ще гарантира, че резултатите или минималното количество данни, които съдържа, се признават взаимно във всички държави членки. И трето, целта на този сертификат е да възстановим свободата на движение по сигурен, отговорен и надежден начин", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тези сертификати ще могат да се издават във всяка една държава членка, като в България, например, те ще бъдат на български и на английски и ще бъдат безплатни за тези, които искат да ги получат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде българите могат да гласуват зад граница
Къде българите могат да гласуват зад граница
Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия
Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия