НОВИНИ

Спешната помощ в София изнемогва, очаква се затягане на мерките от събота

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:02, 17.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
Още
Слушай новината

София и областта са пред почти пълно затваряне заради коронавируса. Натискът върху лечебните заведения остава осезаем. Седем хиляди и 600 са вече пациентите в болница. И днес броят на заразените е изключително висок. На този фон медиците от Спешната помощ в София изнемогват и призовават за по-строго спазване на мерките.

Тревожна остава ситуацията и днес. Натискът към лечебните заведения също - 7 600 души са настанени в болници, 612 от тях са в интензивни отделения. Над 4 300 са новите случаи на коронавирус при направени 19 214 теста. Така положителни проби са 23% от всички изследвани.

На този фон - медиците от Спешна помощ апелират хората за стриктно спазване на мерките. Причината - медиците изнемогват, на предела на възможностите си, а повикванията към тях се увеличават. Само за последната една седмица повикванията за ковид пациенти са 1482, 129 са ковид повиквания за деца.

За последните 12 часа спешните медици са откликнали на около 500 повиквания, над 100 от тях са за ковид пациенти. Само за миналото дежурство от дневната смяна за нощната са оставени над 100 адреса. От Спешна помощ сигнализират, че се случва линейки да ходят до една, до втора болница, докато пациентът бъде приет, тъй като, по думите им, здравната система е натоварена.

Здравна система под натиск, лекари на предела, стотици повиквания към Спешна помощ от пациенти.

Близо 1500 ковид повиквания само за седмица към Спешна помощ в София

"Доста пациенти се обаждат и по телефона, за да задават различни въпроси, относно симптомите, относно лечението, относно тяхното състояние или пък тези, които са поставили първа и втора доза ваксина и имат оплаквания, също се обаждат да задават въпроси. Ежедневно обажданията свързани с ковид инфекцията са над 100", обясни д-р Нина Ръсина, началник медицински дейности към ЦСМП - София.

За да не се натоварва излишно системата, от Спешна помощ съветват тези хора да търсят личните си лекари.

"Просто ни заливат. В момента, в който те говорят с диспечерите, хора, които наистина имат нужда от Спешна помощ, не могат да се свържат с нас и чакат телефоните. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките, пренаредете някакви приоритети за това кое ви е съществено и важно за известно време", апелира говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

В "Денят започва" директорът на столичната РЗИ заяви, че сме изправени отново пред ситуацията от края на миналата година. Този път обаче темпът на развитие е по-бърз. Затова от събота се очаква и почти пълно затваряне на столицата. Сред ограничителните мерки са затваряне на училища, детски градини, ясли, молове, фитнеси. Ситуацията в болниците остава тревожна, а подходът към всяко едно лечебно заведение е индивидуален.

"На територията на София след промяната, която предстои и днес, и утре общият брой легла ще бъде 4 057, от които 344 за интензивно лечение", каза директорът на РЗИ.

Според Пенчев за момента налагане на вечерен час в столицата не е необходимо. Пропускателните пунктове също няма да бъдат връщани. Зелените коридори за възрастни хора остават. Търси се начин за разпределяне на натовареността в хранителните вериги, тъй като след работно време има струпване на много хора.

Д-р Данчо Пенчев: За момента не е необходим вечерен час в София

За изминалото денонощие от Спешна помощ в област Пловдив са отговорили на 233 повиквания, 50 от тях са за COVID-19, съобщават от областния кризисен щаб. Хоспитализирани са 6 души в областта и 19 в Пловдив. На домашно лечение са оставени 25 пациенти. Много пациенти обаче избират да не чакат линейки, а да търсят медицинска помощ директно в спешните отделения.

"Аз следя непрекъснато информацията, екипите ни, които са тук, имаме три линейки Спешна помощ, транспортират по двама до четирима пациенти на 24 часа. Това, което те са транспортирали до момента, е нищожно, в сравнение с това, което хората търсят като помощ директно в спешното отделение", каза управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков.

В болницата в Асеновград към момента има свободни легла, има и капацитет за разкриване на допълнителни бройки.

Репортери: Цанка Николова и Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етна изригна за 14-и път този месец
Етна изригна за 14-и път този месец
Арда за първи път на полуфинал за Купата на България
Арда за първи път на полуфинал за Купата на България