НОВИНИ

Саркози отново на съд

Фани Аронова
от Фани Аронова
14:37, 17.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Две седмици след като беше признат за виновен за корупция и търговия с влияние, бившият френски президент Никола Саркози отново е на съд. Този път по обвинение в незаконно финансиране на предизборната си компания през 2012-а.

В Париж започна вторият процес срещу Никола Саркози. Обвиняеми са още 13 бивши сътрудници на Саркози, който днес не се яви в съда. Според обвинението неговата партия е изхарчила за пищни митинги близо два пъти повече от разрешените по закон 22,5 млн. евро.

Преразходът е прикрит с помощта на пиар агенцията "Бигмалион", чието име даде названието на процеса. Не е доказано, че Саркози е организирал схемата, но прокурорите твърдят, че се е облагодетелствал и е знаел за нея - нещо, което бившият президент отрича.

Сред обвиняемите е заместник-директорът на кампанията, който призна участието си в схемата с фалшиви фактури и прикриване на разходи.

Жером Лаврийо се яви в съда сам и се очаква да поиска отлагане на делото, тъй като един от адвокатите му е болен.

Ако бъде признат за виновен, 66-годишният Никола Саркози може да получи едногодишна присъда и глоба от 3750 евро. Предстои му да обжалва и получената на 1 март присъда от три години затвор, от които една ефективно, по обвинения за корупция и злоупотреба със служебно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби на българките в Анталия
Загуби на българките в Анталия
Дейвид Хъдълстоун и Христос Маринов пропускат държавното в Пловдив
Дейвид Хъдълстоун и Христос Маринов пропускат държавното в Пловдив