НОВИНИ

Лаборатории за ковид тестове станаха мишена на хакерска атака

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:00, 17.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

15 лаборатории, които обработват тестове за ковид, сайтове на банки и застрахователни дружества станаха мишена на хакерска атака и днес се опитваха да възстановят работата си. Атаката е била насочена към конкретна лаборатория, а покрай нея са ударени и сайтовете на другите институции. Целта на атаката не е била източване на данни, а само да се блокира достъпа до информацията.

IP адресите, към които е насочена атаката, сочат, че целта на хакерите е била единствено "Цибалаб". Но операцията им е била толкова мащабна, че са били засегнати много други.

"Тъй като конкретната лаборатория е с доста инфраструктура, някоя от която е публична, значи в момента под атака са може би над 20 процента на сайтовете в България", заяви IT специалистът инж. Михаил Калъчев.

Подобна мощна атака според специалистите е специализирана криминална услуга и добре финансово обезпечена. Но целта ѝ е била само да затрудни достъпа до публичните данни на съответните сайтове.

"Това е вид атака, в която се мобилизират десетки хиляди компютри на нищо неподозиращи хора, които дори не знаят, че участват в такова нещо. Познати са още като зомби хостове, т.е. това са зомбирани компютри, които започват масирано да изпращат данни към някакъв конкретен адрес", обясни IT специалистът.

Експертите припомнят, че същата атака търпя преди време и сайтът на ЦИК, когато достъпът до данните от изборите беше временно затруднен. Но както и тогава и сега, за да неутрализира атаката, се е наложило изключване на международния трафик, тъй като хакерското нападение идва отвън. Други щети с информацията или източване на лични данни няма.

"Атаката дори не е свързана с достъп до данни, т.е. пациентите на техните лаборатории могат да бъдат абсолютно сигурни за техните данни", уточни инж. Калъчев.

"Достатъчно добре са защитени те в нашата лабораторна информационна система, също и в националната информационна система. Така че изтичане на данни няма", каза и управителят на лаборатория в Русе д-р Розина Мирчева.

Единственият проблем е, че клиентите не са успявали да видят резултатите си онлайн за три часа вчера и 40 минути днес. Повечето от засегнатите лаборатории обработват тестове за ковид, но не е имало никакво закъснение с подаването на данни към националния портал. От ГДБОП вече разследват кой е бил поръчителят на атаката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия
Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия
ВТУ "Тодор Каблешков": Фалшификаторът на пари не е наш служител
ВТУ "Тодор Каблешков": Фалшификаторът на пари не е наш служител