НОВИНИ

Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:15, 17.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Избори в условия на пандемия. Опитът е от Нидерландия, където днес е третият и последен ден за гласуване за парламент. Вотът се разглежда като своеобразен референдум за справянето на правителството със здравната криза. Най-уязвимите групи от населението бяха призовани да гласуват през първите два дни, с възможност за дистанционно упражняване на това право. Днешният ден е запазен за масовия избирател. Сондажите отреждат най-вероятен четвърти мандат за премиера Марк Рюте.

При вечерен час заради пандемията и забрана за масови събирания на хора през деня, кампанията за парламентарните избори в Нидерландия протече основно под формата на телевизионни дебати. Тридневният вот е с цел спазване на социална дистанция при общо 13 милиона избиратели с право на глас за депутати в 150-местния законодателен орган.

СНИМКИ: БГНЕС

Избирателни секции бяха открити в кина, театри и църкви, дори и в световноизвестния музей на Ван Гог в Амстердам, който иначе не работи от месеци. Някои от платната на майстора са видими за избирателите, но по-голямата част от сградата остава недостъпна.

"Още не съм гласувала, не съм решила още кого да подкрепя. Със сигурност обаче ще гласувам срещу мерките заради коронавируса, за партия, която действа в тази насока", заяви Долорес Мей Хопер, жителка на Амстердам.

Премиерът в оставка Марк Рюте - почти сигурен победител на изборите в Нидерландия

Сондажите дават на партията на премиера Марк Рюте 25% от гласовете, а ляво-центристката формация, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция, вероятно ще постигне резултат от 12-14 на сто. Толкова са и прогнозите за основната опозиционна сила - антиислямската Партия на Свободата на Геерт Вилдерс.

"Опитвам се да подчертая какво да правим, след като излезем от кризата. Как да възстановим нашата икономика и нашите фирми. Как да възстановим здравния сектор. Как да осигурим в дългосрочен план средната класа в Нидерландия, малкият и средният бизнес да получат данъчни облекчения", каза Рюте.

Трудното провеждане на избори в условия на пандемия пролича още повече от съобщението, че здравният министър Хюго де Йонге се оттегля в доброволна карантина, след като упражнил правото си на глас. Причината е, че специализираното приложение в телефона му е сигнализирало за контакт с лице, дало наскоро положителен тест за коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява цифровото зелено удостоверение?
Какво представлява цифровото зелено удостоверение?
Лаборатории за ковид тестове станаха мишена на хакерска атака
Лаборатории за ковид тестове станаха мишена на хакерска атака