НОВИНИ

На работа и с деца вкъщи: Какви са изпитанията пред родителите?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:44, 17.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
Общество
Слушай новината

Решение за затягане на мерките в София все още няма. Столичният щаб се събра да обсъди идеите за затваряне на ресторанти и молове, кина и театри училища, детски градини.

В София, към момента, под карантина са над 7 000 ученици и деца, а три детски градини и една ясла са затворени.

Ще бъде ли затворена столицата - очаква се да стане ясно утре.

Първокласникът Теди от вчера присъства виртуално в реалната класна стая.

"Това се случи също и в средата на ноември, когато също го прехвърлихме на онлайн обучение. Както образованието е важно. За мен здравето е много по-важно. Както здравето на самите деца така и здравето на преподавателите", каза родителят Павел Василев.

Четвъртокласничката Екатерина обаче предпочита присъственото обучение, защото може да репетира спокойно в часовете по танци и да се подготви по-добре за Националното външно оценяване.

"Когато учим онлайн понякога ни прекъсва връзката, не можем да разберем хубаво уроците и не можем да се видим с приятелите и не е хубаво според мен", каза ученикът Екатерина Червенкова.

Майката на Екатерина също смята, че децата трябва да останат в реалните класни стаи.

"За мен е важно детето да ходи на училище. Имам по-голяма дъщеря, която е осми клас и почти от началото на годината седи вкъщи. Мисля, че това много лошо се отразява на децата", каза родителят Гергана Кацарска.

Гергана работи онлайн и може да гледа дъщеря си. Майката на Теди обаче трябвало да спре работа, за да гледа него и по-малкото си дете, което от вчера не ходи на ясла.

"Ние сме малко облагодетелствани, защото сме с малък бизнес. Малко ще ни пострада работата от това, но все пак можем да оцелеем", казва бащата Павел Василев.

Родителите, които нямат собствен бизнес и са принудени да спрат работа, за да гледат децата си, имат няколко възможности, обясняват синдикатите.

"Или да се уговори допълнителен платен годишен отпуск или човекът, работещият, да излезе в дистанционна форма", каза Тодор Капитанов от КНСБД.

В училището на Екатерина и Теди няма карантинирани паралелки. Учителите са готови да превключат на онлайн обучение.

"От наша страна нещата стават много бързо. И буквално от единия за следващия ден, защото и междучасията са съобразени в присъствена среда колко трябва да бъдат, съответно колко трябва да бъдат в електронна среда", каза директорът на СУ "Иван Богоров" Мая Зафирова.

"По-трудно беше преди една година. Те вече имат опит. Но по отношение на ефективност сме категорични, че то никога не може да бъде добро И никога не могат да бъдат сравнявани двете различни обучение за малките ученици", каза началникът на РУО - София Ваня Кастрева.

Преминаването в онлайн среда няма да се отрази на учебната програма за най-малките до края на годината.

"Колкото са по-малки учениците на възраст, толкова по-сложно е обучението в електронна среда. В случая изцяло ще се доверим на експертизата и решението на здравните власти", каза директорът на РУО-София Ваня Кастрева.

В столичните детски градини се забелязва ръст на служителите заразени с коронавирус. Затворени са три забавачки и една ясла.

"Поради невъзможност на директорите да осигурят нормален режим на работа на детските градини постъпват предложения за затваряне и на други детски градини", каза Мария Мичнева от Дирекция "Образование" към СО.

В COVID отделението на специализираната детска болница в София са настанени 5 деца на възраст под 6 години. Разкрити са 25 легла.

"Ние не можем да ги запълним. А това ограничава приемът на други деца:, каза директорът нa СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" д-р Димитър Русинов.

Фактически персоналът, който обслужва останалите деца обслужва и тези деца, като се вземат всички противоепидемични мерки", каза заместник-директор на СБАЛДБ "проф. Иван Митев" доц. Димитър Калайков.

При малките деца COVID-19 протича леко, показва опитът на медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Република Северна Македония ще преразгледа участието си в "Евровизия"
Република Северна Македония ще преразгледа участието си в "Евровизия"
Къде българите могат да гласуват зад граница
Къде българите могат да гласуват зад граница