НОВИНИ

Ветровито и дъждовно ще бъде и през нощта

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 17.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за много силен северозападен вятър и проливни, почти повсеместни валежи.

След повече от 100 км/ч вчера, и днес най-ветровито остава в Пазарджик с около 80 км/ч. Най-много са валежите от началото на валежната обстановка в понеделник до момента в Северозападна България, около 50 литра на квадратен метър, което e повече от половината от месечната сума.

През нощта ще остане ветровито. Ще продължат и валежите, предимно от дъжд, в Предбалкана и по високите полета на Западна България - от сняг. Утре минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните - между 4° и 9°, в комбинация с умерен западен вятър. Ще се задържи предимно облачно, с превалявания вече навсякъде само от дъжд, а в следобедните часове валежите постепенно ще спрат.

В планините ще вали и утре, като границата между дъжд и сняг ще бъде на надморска височина около 1000 метра. По високите части ще бъде и мъгливо. Ще е ветровито, с умерен и силен вятър от запад-северозапад.

Максималните температури в курортите ще са под нулата - минус 5° градуса на Алеко и около минус 2°, минус 3° в Боровец и Пампорово. С новите снеговалежи и силен вятър - опасността от лавини извън обработените ски писти остава много висока.

Облачно, на места с валежи от сняг, в източните райони - от дъжд, ще е времето на Балканите. Слънчево и съществено по-топло ще бъде в южната ни съседка Гърция.

Поглед и към Европа - снеговалежи, на места обилни, ще има в Германия, Чехия, Австрия и в Източна Европа. Дъжд ще вали на Апенините, в североизточните части от Пиринеите, както и на Британските острови.

У нас, през нощта срещу петък облачността ще намалее, а вятърът ще стихне и сутринта ще е студено с минимални температури в по-голямата част от страната под нулата. През деня се очаква слабо затопляне, но на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. В събота ще започне нова валежна обстановка, която ще продължи и през следващите дни. Температурите ще останат по-ниски от обичайните за март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са мерките в една безопасна изборна секция в район "Слатина"?
Какви са мерките в една безопасна изборна секция в район "Слатина"?
БАН представя прототип на ваксина за COVID-19 пред бизнеса
БАН представя прототип на ваксина за COVID-19 пред бизнеса