НОВИНИ

Какви са мерките в една безопасна изборна секция в район "Слатина"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:03, 17.03.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Тъмни стаи, обърнати към стената, проветряване и дезинфекция са само част от мерките за изборните помещения, за да се намали рискът от разпространение на коронавируса.

Как ще гласуваме по време на пандемия - правила и мерки - от столичния район "Слатина" изградиха специално за предаването ни една безопасна изборна секция в 94-то училище.

Пътят към вота на всеки избирател ще следва стрелки. От входа до изхода, за да няма смесване и събиране на големи групи хора.

"Те показват двата потока на движение. Червените стрелки показват изхода, а сините стрелки показват входа", каза кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Дезинфектанти ще има почти на всяка крачка.

"Мерене на температурата ще се извършва само на членовете на СИК, на наблюдателите, на застъпниците, тези, които ще пребивават през цялото време или пък за по-дълъг период от време в секцията. Като то ще се извършва посредством такъв дистанционен термометър. Не знам дали се вижда, но 36,4 е моята температура в момента, което е напълно в границите на нормалното. Ако има температура над 37 градуса, тогава ще се консултират и ще се търси решение евентуално от заместник", каза кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Дори тъмните стаички няма да бъдат това, което бяха. Целта: да се намали допира на гласоподаватели до повърхности.

"Тъмната стаичка вече реално няма да бъде заградена отвсякъде, няма ги тези пердета, тя е отворена, така че да може да се проветрява. Хората ще застанат с гръб към стената, така че все пак тайната на техния вот да бъде опазена", каза кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Препоръчва се често проветряване - поне по 5-10 минути на всеки час. Не е желателно и членовете на секционната комисия да си сменят местата.

"По отношение на гласуването виждате, че за съжаление няма достатъчно пространство в стаите и в секциите и затова се налага членовете на секционните избирателни комисии да се намират на разстояние по-малко от метър и половина един от друг. Поради тази причина абсолютно се препоръчва те да стоят през цялото време с маски, да ги свалят единствено и само ако ще пият вода или ще се хранят", каза кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

А разстоянието за изчакване в секцията ще е на няколко крачки разстояние, измерени и обозначени с познатия ни надпис: "метър и половина дистанция".

На последната крачка - пред секционната комисия отново на разстояние избирателят ще спира пред ограничителна линия.

"Тя определя все пак достатъчна дистанция между гражданите, които гласуват и СИК, но не е прекалено далече, така че хората да могат да достигнат реално до самата урна и да подадат гласа си", каза кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

И отново по стрелките - да си тръгнат, заявили какво политическо бъдеще искат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цигарите може да изчезнат до 2050 г. в САЩ, Австралия, части от Европа и от Латинска Америка
Цигарите може да изчезнат до 2050 г. в САЩ, Австралия, части от Европа и от Латинска Америка
Ветровито и дъждовно ще бъде и през нощта
Ветровито и дъждовно ще бъде и през нощта