НОВИНИ

Младежи изрисуваха безвъзмедно коридорите на болницата в Добрич

bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 18.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Група младежи, обединени от страстта си към визуалните изкуства, изрисуваха напълно безвъзмездно детското отделение в Многопрофилната болница в Добрич. Идеята им е да направят белите коридори по-приветливи за малките пациенти и да намалят стреса от престоя им в лечебното заведение.

Младите артисти от началото на март са създали сдружение за свободно изкуство. Идеята им е да направят света около себе си цветен и по-красив, особено в тягостната обстановка, породена от ковид пандемията.

"Искаме да направим така, че повечето проекти, които правим да са за града, за обществото ни, да живеем в една по-хубава изрисувана среда и сме убедени, че рисунките подпомагат за това", казва Радослав Рудачев.

Речено – сторено. Като в приказките се събира сговорна дружина от десетина младежи с творчески способности, които са на път да превърнат болничните коридори в голяма детска илюстрация.

"Хората като цяло в момента са много стресирани и децата – самият факт, че влизат в болница, бели стени… Те възприемат визуално изключително много, така че също и лични – аз като малка също съм лежала тук по болниците и веднага, като разбрах, че има такава възможност, бях тук и всички заедно правим нещата", казва Жана Сивкова.

Сюжетите и образите са изцяло авторска разработка на свободните художници.

Младежката инициатива е възприета радушно от ръководството на болницата, още повече, че се случва за първи път в детското отделение.

"Те подеха тази инициатива, дойдоха и пожелаха да направят това страхотно дело за благото на болницата. Организираха се изключително бързо, буквално за няколко дни. Вече имаха проект и виждате – за още няколко дни вече има и резултат, който е просто уникален", казва д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на МБАЛ-Добрич.

"Цяло удоволствие е да гледам как това нещо добива все по-завършен вид и е приятно да се върви в коридора, приятно ще е не само за пациентите, но и за нас", допълва д-р Йовчо Йовев, началник на отделението по педиатрия в МБАЛ-Добрич.

Щедрата инициатива е подкрепена от местни фирми, които са предоставили четките, боите и всички необходими консумативи, както и кетъринг за младите художници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Вижте къде движението е ограничено
Вижте къде движението е ограничено