НОВИНИ

Мерките в Европа: Къде се затягат и къде се разхлабват

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 18.03.2021
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

В последните седмици в много европейски страни мерките срещу коронавируса стават все по-строги. Ето как изглежда ситуацията в някои държави в Европа:

Испания се определя като страна с екстремно високо ниво на риск. Въвежда се забрана за пътувания между различните региони от 29 март до 9 април, тъй като се очаква с наближаването на празниците да се увеличат несъществените пътувания.

В Италия нови строги мерки влизат в сила до 6 април. Територията на страната се разделя на две зони – червена и оранжева, като единствено област Сардиния е обявена за бяла зона – тоест без рестрикции. В червената зона са забранени всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Затворени са магазините, ресторантите и училищата. В оранжевата зона магазините са отворени, търговските центрове работят през седмицата, затварят в предпразнични и празнични дни. В цялата страна между 3 и 5 април, когато католиците празнуват Великден, са позволени посещения на роднини и приятели, но само в рамките на една и съща област.

В Гърция облекчаването на мерките беше отложено, поради нарастващия брой новозаразени. Обособени са 2 зони - зона с повишен риск (зона 1) и зона с много висок риск (зона 2). Освен традиционно затворените ресторанти, фитнеси забранени са и всякакъв вид масови прояви, като в Зона 2 са затворени за посещения дори и храмовете. Позволено е излизане само в близост до дома, като не е възможно пътуването от окръг в окръг. Гръцките власти обявиха, че голяма част от страната остава е в строг локдаун за Великден.

Австрия също няма да разхлабва мерките за великденските празници и не се предвижда отваряне на туристическия бранш. Изолирани са град Винер Нойщад край Виена и цялата област Гащайн до Залцбург. За излизане от опасните райони се изисква отрицателен тест за коронавирус. Продължава да важи забраната за излизане, освен при неотложна работа и с доказана необходимост. Продължава и съществуването на вечерен час – от 20.00 до 6.00 ч.

Освен вече изброените държави, затягане на противоепидемичните мерки има в: Румъния, Северна Македония, Сърбия, Франция, Нидерландия, Чехия, Словения, Малта, Черна гора, Естония и Финландия.

Има и места в Европа, където има поетапно разхлабване на някои мерки. Във Великобритания например децата тръгнаха на училище след 2 месеца дистанционно обучение. Остават обаче редица ограничения, свързани с придвижването в различните части на Обединеното кралство. Никъде няма въведен вечерен час, но пътуването между градовете може да бъде само по определени причини, а властите активно насърчават по-малко ползване на обществен транспорт. Доста солидни са предвидените глоби за тези, които нарушават правилата във Великобритания. В Англия например за първо нарушение глобата е 200 паунда и се удвоява за всяко следващо - максимум до 6400 паунда. За участие в незаконни събирания над 30 души - 10 000 паунда.

Германия също поетапно разхлабва противоепидемичните ограничения. Училищата и детските градини отвориха, но паралелките са намалени наполовина. За първи път от над два месеца врати отвориха книжарници и фризьорски салони и други магазини и центрове, свързани с ежедневните нужди. Баровете, ресторантите, културните и спортните обекти обаче остават затворени.

Други държави, в които се работи за поетапно разхлабване на ограниченията са Турция, Кипър, Белгия, Португалия, Литва и Израел.

Текст: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрителски сигнал: Контейнери за смет пречат на движението във Варна
Зрителски сигнал: Контейнери за смет пречат на движението във Варна
Ученици в Шумен събират пластмасова смет в умни контейнери
Ученици в Шумен събират пластмасова смет в умни контейнери