НОВИНИ

Фалшиви пари: Има ли активизация на известните печатари?

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 18.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Разкриха печатница за фалшиви пари във висше учебно заведение в София. Откритата сума е 4 млн. долара и 3 млн. и 600 хил. евро. От университета излязоха с позиция, че те нямат нищо общо с това престъпление и няма замесен техен служител.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията това, че печатницата за фалшиви пари е в университет е привлякло вниманието. Иначе подобни престъпления са били много популярни в края на 90-те и началото на 21 век.

"Университетските власти са дали помещението, не е ясно колко им е правило впечатление как работи тази печатница. Това, което направи впечатление от кадрите - стари машини, но много висококачествени. Постепенно като че ли станаха по-редки такива случаите с купюри. Вероятно, защото интересът към банкнотите намаля с електронните разплащания с кредитни и дебитни карти", предположи Безлов в "Денят започва".

Един от проблемите е реализацията на банкнотите, коментира още Безлов.

"Странно е, че купюрите бяха доста големи, което трудно се реализира. Стана дума, че вероятно са реализирани през чужди мрежи на украинци и на Западна Европа. Това, което прави впечатление, е, че традиционно има акцизни бандероли и документи. Иначе не е класическа нелегална печатница, която рискува с банкноти", добави Безлов.

По думите му този тип бизнес е много конспиративен. Хората внимават. Интересното е дали има някаква активизация на тези известни печатари, които едно време са били тема на службите, дали трудната икономическа ситуация, която се очертава, влияе върху активизиране на този тип стари мрежи, посочи още Безлов.

Опитът показа през годините, че обикновени икономическите кризи предизвикат ръст на различни криминални пазари, обикновено с някакво закъснение, каза още Безлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Политиката без маска" - новата рубрика в Youtube канала на БНТ разбива митове
"Политиката без маска" - новата рубрика в Youtube канала на БНТ разбива митове
Д-р Масларски: Има данни, че само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини
Д-р Масларски: Има данни, че само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини