Д-р Масларски: Има данни, че само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини

от БНТ
08:40, 18.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Няма все още сигурни данни как действат новите варианти на COVID-19 при децата. При тях той протича с по-силно изразена назална секреция и при дишане, кихане и кашляне се създава аерозол, който го разпространява по-лесно. Това заяви в "Денят започва" педиатърът д-р Пламен Масларски.

Ново проучване в Австрия е установило, че при децата вирусът притича по-често безсимптомно или леко, с нехарактерна симптоматика. Статистика за по-тежки последствия засега няма, допълни д-р Масларски.

Децата по-добре се справят, усложненията са по-редки поради няколко причини, обясни педиатърът.

Те нямат толкова много рецептори, за които вирусът се залавя и ресничестият епител при тях е много добър, в сравнение с този на възрастните. Третата причина е, че по-често боледуват от вирусни инфекции и имунитетът им е в добра кондиция да поеме такива заболявания. Четвърто - имат по-малко съпътстващи заболявания в сравнение с възрастните.

Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на коронавируса, заяви педиатърът.

Тук акцентираме на отговорността на семейството - когато има информация, че детето е било в контакт с вирусоносител, трябва да се ограничи кръгът на общуване.

Д-р Масларски обясни, че според официално изследване, 42% от децата се заразяват в дома си, 8% при групови мероприятия и само 3 на сто са заразени в детските заведения.

В детските градини децата са в групи, не общуват помежду си, няма такова движение, допълни д-р Масларски.

Усложнението при децата най-често е пневмония. По-сериозно такова е възпалителен синдром, като от него има случаи в София. Адмирации към Националната кардиологична болница и педиатриите и вече имам информация, че децата са излекувани, допълни специалистът.

Идеалният вариант е поголовното тестване, но това практически е невъзможно, така че ако имаме информация за конкретен случай в семейството или кръга на общуване, задължително се прави тест, категоричен е педиатърът.

Той обясни още, че проучване на института "Робърт Кох" показва, че няма усложнения при родилките, които са преболедували ковид по време на бременността. Новородените, които са носители на вируса, трябва да бъдат под по-сериозно наблюдение, но обикновено нещата при тях завършват благоприятно.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалшиви пари: Има ли активизация на известните печатари?
Фалшиви пари: Има ли активизация на известните печатари?
Новата роля на Лейди Гага в киното: Черната вдовица Патриция Реджиани (Снимки)
Новата роля на Лейди Гага в киното: Черната вдовица Патриция Реджиани (Снимки)