НОВИНИ

20% от новозаразените от COVID-19 у нас са деца и младежи

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:12, 06.03.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Ръст на заразените с COVID-19 през последните 24 часа. За пръв път тази година имаме над 3000 случая. Положителните проби са почти 18%.

Има промяна и в начина, по който се разпространява вирусът - 20% от новите случаи са на деца и младежи до 19 години с изявени симптоми.

Вече сме в третата вълна. Четири дни след като минахме границата от 2000 случая, достигнахме три.

При втората вълна ни беше нужно двойно повече време - 8 дни, за да я надскочим.

Така само два дни след въвеждането на локалния подход при овладяване на епидемията, може ли да се наложи отново да се премине към общи мерки за цялата страна?

"Нямайте съмнение, че ако ние видим, че това е единственият възможен вариант, няма да го предложим. Ще го предложим и то е вероятно да стане, защото виждам накъде вървят нещата", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Британският вариант, който се предава по-лесно, е причината за бързото нарастване на случаите според здравния инспектор. Заради мутациите във вируса вече се наблюдава отчетлива промяна във възрастта на заразените. Децата все по-често са не само носители, но и проявяват симптоми.

"20% от новите случаи са под 19 години. Вече го виждаме в детски градини, в детски ясли и в училища. Не го карат тежко все още, слава Богу, но имат вече клинична картина", каза доц. Кунчев.

Има промяна и в началните симптоми, които предизвиква вируса.

"Октомври-ноември-декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвах това не е COVID, сега вече не е така, напротив, почва като една типична хрема, запушено нос, гърло, кашлица, дразнене, което е доста различно от първоначалната картина", каза главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Все още не е готов анализът колко от вариантите на вируса се срещат у нас. В областите с най-висока заболеваемост постепенно спира плановият прием в болница - днес това се случи Шумен, в понеделник ще стане факт в столицата.

"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, а пък работят заведенията. Нека ви кажа, че вълната в Кюстендил започна при затворени заведения", каза доц. Кунчев.

В Кюстендил ситуацията продължава да е тревожна. Заради твърде големия брой заразени ученици, училището в с. Ръждавица ще премине на дистанционно обучение.

Местният областен щаб засега не предвижда затягане на мерките, а от 8 март отпада задължителното носене на маски на открито в областта.

Взето е решение директорите на болниците сами да решават дали да се спират плановите операции. COVID отделенията постепенно се запълват.

"Динамиката е много голяма. Приемат се между 10-12 души средно дневно", каза директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков.

Във Враца заразените наближават 500 на 100 000. В Монтана днес имаше отворен зелен коридор - три имунизационни пункта в три болници разполагаха общо с 80 ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пасажер опита да нахлуе в пилотска кабина, приземиха самолета на летище София (ОБЗОР)
Пасажер опита да нахлуе в пилотска кабина, приземиха самолета на летище София (ОБЗОР)
Първите си 6 метра на Марс измина роувърът на НАСА
Първите си 6 метра на Марс измина роувърът на НАСА