История за добрина и съпричастност: Млада жена спаси мъж в инвалидна количка от студа

от БНТ
12:35, 06.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Млада жена от Варна спаси мъж в инвалидна количка. Всичко се случва в най-мразовитата нощ на февруари.

Сава е диабетик и заради болестта е ампутиран десният му крак. Живее с инвалидна пенсия от 180 лева и сам се бори с трудностите. Остава без дом в началото на февруари и докато търси подслон за зимата, нощува на една от централните спирки във Варна.

"Три дена се борих с институциите, за да разбера къде мога да отида. През това време ми изпратиха три двойки полицаи, които едно и също ме питаха. Данните ми, пък те щели да ми се обадят къде да отида...никой не ми се обади", разказва Сава Боснов.

Така идва нощта на 11 февруари, когато температурите падат до минус осем градуса и започва да вали сняг. В тази мразовита нощ Сава е на спирката, завит само с едно тънко одеяло.

"Аз измръзвах. Не чувствах нищо от себе си. Цялото ми яке беше обледенено, падаха люспи лед", продължава разказа си мъжът.

Въпреки че покрай спирката минават стотици хора и автомобили всеки ден, никой не обръща внимание на Сава. Освен Зорница, която кара такси през нощта.

"Спрях да го попитам има ли нужда от помощ, защото ми стана много жал. Беше адски студ. Много студено беше. Аз дето за две-три минути разговарях с него, замръзнах, пък той милият беше премръзнал", споделя тя.

И така Зорница намира хотел, в който настанява Сава през нощта. Откарва го с таксито и му дава част от заработените пари, за да си плати нощувката.

"Да видиш един човек в невъзможност посред нощ в два часа и да му помогнеш. Това момиче спря и си загуби работата цяла нощ, за да се занимава с мен", разказва Сава.

"Трябва да сме хора. Предполагам, че някой ден ще ми се върне това нещо, а може и аз да изпадна в това положение. Не се знае", коментира Зорница Емилова.

Днес Сава е настанен в Общинския приют и ще остане там, докато си намери квартира. Но винаги ще помни непознатата Зорница и думите, които са спасили живота му: "Имате ли нужда от помощ?".

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Владо Николов поздрави България U17 за класирането на ЕвроВолей 2021
Владо Николов поздрави България U17 за класирането на ЕвроВолей 2021
Балкан спечели трудно при визитата си на Спартак
Балкан спечели трудно при визитата си на Спартак