Пътуваме с изтекли шофьорски книжки в страните от ЕС

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:07, 06.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ще можем да пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки през следващите месеци. Това обаче важи само за страните от Европейския съюз.

Причината е удължаването на валидността на шофьорските книжки заради COVID пандемията, което е по европейски регламент и е в сила за всички страни членки.

Ако решим да прекараме лятната си почивка например в Гърция и да шофираме до там кола, ще можем да минем през границата с изтекла шофьорска книжка. Европейският регламент позволява това.

"Регламентът е приложим във всички европейски страни, така че следва тази възможност да следва да се осъществи от гражданите, но тук обръщам внимание, че е само за членките на ЕС, каквато е и България. За тези, които не са членове на ЕС, регламентът не се отнася", каза инспектор Петър Стоянов от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

С 10 месеца ще бъде удължен срокът на валидност на шофьорските книжки, които са изтекли или предстои да изтекат в периода между 1 септември 2020-а и 30 юни тази година.

"Т. е. ако на 30 юни изтече едно свидетелство 2021 година, неговата валидност ще продължи до 30 април 2022 година", обясни инспектор Петър Стоянов от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

С шест месеца пък се удължава валидността на книжките, чиито срок вече е бил удължен веднъж през миналата година и е изтекъл или ще изтече до 30 юни. От удължаването се възползват предимно хора, които избягват да излизат и да се редят пред гишета по време на пандемията, разказват полицаи.

Въпреки че валидността на шофьорските книжки е удължена, има много хора, които държат да ги подменят в срока, който е записан в техните документи.

С европейския регламент са запознати пътните полицаи по места и те няма да глобяват заради изтекли шофьорски книжки, докато не изтече допълнително даденият срок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови мерки за влизане в Румъния: Какво трябва да знаят пътуващите?
Нови мерки за влизане в Румъния: Какво трябва да знаят пътуващите?
Кола навлезе в насрещното и се удари в микробус в столичния квартал "Дружба"
Кола навлезе в насрещното и се удари в микробус в столичния квартал "Дружба"