НОВИНИ

На пазар в Турция: Увеличението на цените притиска жителите на Анкара

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:40, 18.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ковид кризата нанесе допълнителен удар на крехката и преди това турска икономика. Инфлацията и нарастващата бедност са само част от знаците, че са необходими мерки за изход от ситуацията. Един от пазарите в Анкара нагледно показва какви са затрудненията, пред които са изправени много граждани на страната.

Гюлай Авсар често посещава пазар в старата част на Анкара, известен с далеч по-разумните си цени в сравнение с други места в турската столица. Но дори и тук днес за Гюлай е трудно да напълни пазарската си чанта. Казва, че идва за трети път, за да си купи малко сирене, но все така си тръгва с празни ръце заради прекомерно високите цени.

"Разчитаме само на заплатата на съпруга ми. Не мога да се справям. Казват, че не е толкова скъпо, но цените вървят стремглаво нагоре. Според властите всичко е чудесно. Но те трябва да помислят за хората, не само за себе си", смята Гюлай.

Цените на някои храни като зехтина и млечните продукти се увеличават всяка седмица. Ахмед, който също е дошъл да пазарува, с ирония казва, че зехтинът е станал по-скъп от злато.

"Как е възможно това? Нямаме маслини ли? Или пресоването се е променило", пита той.

Доклад на Световната банка от април 2020-а сочи, че 13,9% от населението на Турция живее под националния праг на бедността, определен в размер на 4,3 долара на ден на човек. Година по-късно ниските доходи и галопиращите цени превръщат изхранването в ежедневна битка.

"Сама съм. Излязох с 50 лири, а се прибирам с 50 цента", казва Семси Гьокер.

В кварталите около пазара живеят предимно строителни работници и заети към чистотата. Жените и децата припечелват от амбулантна търговия. Но много хора, останали без работа и доходи, наистина са притиснати.

"Елате вечер на пазара да видите как хората идват да съберат непродадените стоки, предназначени за изхвърляне. Сърцето ви ще се скъса от мъка при тази гледка", коментира търговецът Юксел Дюрмаз.

В отговор на критиките турският президент Реждеб Ердоган обещава реформи, които да "вдигнат" икономиката, но също така обвинява търговците в лобиране в опит да извлекат непочтени печалби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се раздели с Красимир Петров
ЦСКА 1948 се раздели с Красимир Петров
Национален ден в памет на жертвите на COVID-19 в Италия
Национален ден в памет на жертвите на COVID-19 в Италия