НОВИНИ

ЦИК показа бюлетините и машините, с които ще гласуваме

Николай Минков
от Николай Минков
13:54, 18.03.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

От Централната избирателна комисия показаха образеца на бюлетината, с която ще гласуваме на 4 април. Представени бяха и устройствата за машинно гласуване.

Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба ѝ има черна линия и задължителните две места за печата. Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите, което зависи от размера на многомандатния избирателен район. Те могат да бъдат максимално 36.

ЦИК подготвя специално решение, с което да определи начина за сгъване на бюлетината. Това трябва да стане така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота.

"Вероятно той ще бъде както обикновено. След като се откъсне от кочана, горният отрязък е перфориран, остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се съхранят двата номера на бюлетината и отрязъка, който виждате, който е перфориран да се откъсне и се поставя в кутия. Вероятно ще бъдат указанията за второ сгъване, но както и да бъде сгъването трябва да бъде така, че да могат двата печата да се виждат и да има поставени два печата иначе бюлетината ще бъде невалидна за съжаление", показа тя.

9390 са секциите с над 299 избиратели, където ще има възможност да се гласува с машини. Представител на „Сиела Норма“, фирмата, която осигурява машините за вота, обясни как се гласува с тях.

В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден.

"Идва гласоподавател, СИК му дава карта, предвидена за него. С тази карта може да гласува само един избирател. Картата се поставя в слота на машината и се появява на екрана електронна бюлетина, тя повтаря до голяма степен хартиената. Избира се партия и преференция и след това излиза бутон с опция за промяна на гласуването, на който пише "Промени избора". Тук гласоподавателят може да промени избора си ако не е сигурен, а има и бутон, на който пише "Гласуване", и ако гласоподавателят е отбелязал своето желание, натиска бутона "Гласуване", обясни представител на фирмата "Сиела Норма".

След това излиза хартиен документ с QR код. Гласоподавателят връща картата на СИК. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване.

ЦИК е приела допълнителни условия за реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения.

"Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", поясни Таня Цанева. Така в по-големите болници ще може да се създава секции, които ще обслужват избиратели, болни от ковид, на различни етажи.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, до 20 март може да подаде заявление по образец. До 20 март се подават и заявления за гласуване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания.

"Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят участие в подвижна секция", припомни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Броят на секциите ще е между 460 и 470, но точният им брой ще бъде ясен утре, когато изтича срокът за определянето им, стана ясно още на брифинга.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел инвестира над 10 милиарда евро в авангардни иновации
Брюксел инвестира над 10 милиарда евро в авангардни иновации
"Часът на Земята" тази година ще е посветен на мечките
"Часът на Земята" тази година ще е посветен на мечките