НОВИНИ

Валежите спират, но остава много ветровито

bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 15.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Валежите вече навсякъде спряха, но и днес ще остане много ветровито. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост до около 70 - 80 км/ч е в сила днес в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Сливен.

Максималните температури днес ще бъдат между 10° и 15°, стойности по-ниски от обичайните за средата на април, а в комбинация със силния вятър, с посока от запад- северозапад, усещането ще бъде за още по-студено от действителното време. Ще има променлива облачност, намаляваща в някои райони до слънчево време.

През нощта в северозападната половина от страната ще е ясно, но в останалите райони ще бъде облачно. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в отделни котловинни полета и малко под нулата.

Сутринта ще има повече слънчеви часове, но след обяд от юг облачността отново ще се увеличи и привечер на отделни места в Рило-Родопската област ще превали дъжд. Вятърът ще отслабва, но ще остане хладно за сезона с максимални температури между 11° и 16°.

В планините ще остане ветровито, с временно силен северозападен вятър, който и там през деня постепенно ще отслабва и ще се ориентира от югозапад. Облачността ще е променлива, след обяд - по-често значителна. Привечер на отделни места ще превали дъжд, по високите части - сняг. Опасността от лавини остава висока.

Предимно облачно ще бъде утре в държавите от Централна и Източна Европа, на много места с валежи от дъжд и сняг. Над Скандинавския полуостров, както и в северните райони от Пиренеите, ще преобладава слънчево време.

Слънчево ще бъде сутринта и в северозападните райони на Балканите. След обяд облачността и там ще се увеличи, а по-късно в Албания и Република Северна Македония ще превали дъжд. Вятърът ще отслабва, но на много места ще остане по-студено от обичайното.

У нас през почивните дни ще преобладава облачно време, с превалявания от дъжд, предимно слаби, на повече места в събота в западната половина от страната, а в неделя - в Северна България. В понеделник и вторник и вятърът, и валежите ще се усилят. Има повишена вероятност за значителни количества, в отделни райони и за гръмотевици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседанието на новия парламент утре отново ще е в старата сграда
Заседанието на новия парламент утре отново ще е в старата сграда
Взрив на газова бутилка събори стена на апартамент във Варна
Взрив на газова бутилка събори стена на апартамент във Варна