Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

от БНТ
11:02, 15.04.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Изборите приключиха и днес откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Това заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна при откриването на 45-ия парламент.

Днес много се говори за съгласие, обединение, заедност, заяви още Иванов. По повод това, че заседанието беше открито в старата сграда на Народното събрание, той заяви:

"Тази сграда не е просто символ на материализация, а на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за гражданство и кураж.

Даваме ли си сметка, че основното нещо, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции", попита риторично Христо Иванов.

Той обясни кои са част от основните приоритети, по които "Демократична България" ще работи в този парламент. Това са:

  • дълбока реформа в изборния процес
  • реформа в правосъдието
  • връщане на изпълнителната власт в границите на законността
  • отстояване на енергийния суверенитет на България
  • изчистване на фактите, ограничаващи свободата на медиите

Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран Висшия съдебен съвет, допълни той.

Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища, заяви Христо Иванов, с което предизвика аплодисменти от част от народните представители в залата.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в настоящия ѝ модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на г-н Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов.

"Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия, готови сме да подкрепим готовността за тези действия и на други колеги", допълни Иванов.

"Считаме, че е легитимно, ако ни бъде предложено да влезем в разговор с "Има такъв народ". Разбира се, не става дума за пакетна подкрепа, а за подкрепа на политики. Ако "Има такъв народ" излъчи свое предложение за кабинет, ние сме готови да подкрепим и други действия", обясни още Христо Иванов.

В края на речта си той пожела успех на всички депутати.

Всичко за първото заседание на новия парламент четете ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията
Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията
Край на проклятието! Манчестър Сити отново е на 1/2 финал в Шампионската Лига
Край на проклятието! Манчестър Сити отново е на 1/2 финал в Шампионската Лига