НОВИНИ

Корнелия Нинова: Не правим никакви скрити договорки, бихме подкрепили правителство на "Има такъв народ"

bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 15.04.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в първата си реч при откриване на 45-ото Народно събрание.

"Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава, но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата на България благосъстоянието на българския народ.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила "Има такъв народ" по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас - партията ще реши какво да прави", каза още Нинова.

"Днес не просто откриваме поредното Народно събрание, днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава. Ето защо от нас повече от всякога се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. За нас - парламентарната група на БСП за България - задачата е може би най-лесна, ние имаме на какво да стъпим, защото в последните четири години сме последователни, стабилни в политиката, които водим", каза в началото на речта си Нинова.

Тя определи основните пет приоритети на БСП:

1. За България - което се отнася към Плана за възстановяване и устойчивост. Според Нинова правителството на Борисов се провали в тази важна и отговорна задача, тъй като срокът за предаване на плана е 30 април.

2. За здравната, икономическа и социална криза. БСП внасят днес в Народното събрание пакет от закони, които касаят помощ за малкия и среден бизнес, спешни решения за кредитна ваканция, данъчна ваканция, помощ за домакинствата и младите семейства - със специален пакет средства за деца, преизчисляване на пенсиите, закона за възрастните хора и т.н.

3. Възстановяването на парламентаризма за БСП е основна приоритетна задача. В предишните мандати ГЕРБ и съдружните им партии, поставиха Народното събрание в подчинение на един човек и това трябва спешно да се промени, каза Нинова. БСП предлага възстановяване на блиц контрол върху премиер и министри, ревизия и отмяна на лобистки текстове в закони, които обслужват частни интереси, приемане на трайно законодателство, което гарантира устойчива бизнес среда и спокойствие на хората.

4. Пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване на срокове по договори. В момента текат усилено такива процеси, каза Нинова. Поиска премиер и финансов министър да отчетат реалното финансово състояние на държавата. Последните три месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решения на Народното събрание, каза тя и предупреди, че има опасност да посегнат на Сребърния фонд. БСП внасят промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава на министър-председателя, който и да е той, да бъде ограничен да харчи парите на хората. БСП ще поискат да бъдат разследвани всички корупционни сделки и виновните да понесат отговорност.

5. За властта и задкулисието. Паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена, призова Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Йорданов: Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат
Тошко Йорданов: Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат
Реал удържа Ливърпул на "Анфийлд" и е на 1/2-финал в Шампионската Лига
Реал удържа Ливърпул на "Анфийлд" и е на 1/2-финал в Шампионската Лига