НОВИНИ

Кремъл разглежда предложението за среща Байдън-Путин

кремъл разглежда предложението среща байдън путин
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:30, 14.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Кремъл ще разгледа предложението на американския президент Джо Байдън да проведе среща с руския президент Владимир Путин.

В телефонен разговор Байдън предложи двамата лидери да проведат среща на върха "в близко бъдеще", която ще се проведе на фона на засилено напрежение между бившите съперници от Студената война.

"Рано е да се говори за тази среща от гледна точка на спецификата. Това е ново предложение и ще бъде проучено", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Той добави, че все още няма определен дневен ред за срещата на върха, но каза, че "без съмнение двустранните връзки са важни" в области от взаимен интерес.

Напрежението между Москва и Вашингтон ескалира през последните седмици, след като Русия струпа войски на границата с Украйна, където правителствените сили на Киев непрекъснато имат сблъсъци с проруските сепаратисти, откакто Крим беше анексиран през 2014 г.

САЩ и техните съюзници призоваха Москва да изтегли силите си.

„Считаме, че притесненията на всеки - включително САЩ - относно движението на нашите въоръжени сили на руска територия са неоснователни", каза Песков в отговор на тези призиви.

Кремъл многократно отрече участието си в отдавна кипящия конфликт и отхвърли твърденията, че подкрепя сепаратистките сили.

Връзките вече бяха обтегнати, след като Вашингтон поиска освобождаването на затворения от Кремъл критик Алексей Навални и наложи санкции срещу Москва заради отравянето му през август миналата година.

Песков обаче заяви, че Навални не е бил обсъждан в призива на Путин - Байдън.

В изявление от Кремъл се казва, че двамата лидери са обсъждали Украйна, както и иранската ядрена програма, мирните преговори в Афганистан и изменението на климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволниха здравния министър на Румъния заради ковид кризата
Уволниха здравния министър на Румъния заради ковид кризата
ГЕРБ ще издигне Даниел Митов за премиер?
ГЕРБ ще издигне Даниел Митов за премиер?