НОВИНИ

Почитат чудотворната икона на Богородица "Златна ябълка"

bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 17.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка пета седмица от Великия пост десетки вярващи се събират в храм "Успение Богородично" в Асеновград.

Хората се прекланят пред чудотворната икона на Богородица Златна ябълка.

Вярващи от цялата страна дойдоха в асеновградския квартал "Горни Воден" в храма "Успение Богородично", където се намира иконата на Богородица Златна ябълка.

Хората идват с молба за рожба и благодарност за сторените чудеса от Божията майка. Тази година преди повече от месец миряните бяха уведомени, че няма да е възможно пренощуването в храма заради спазването на противоепидемичните мерки.

В 9.00 часа започна архиерейската Света литургия, която води пловдивският митрополит Николай.

Петата събота от Великия пост се нарича Акатистна събота, песнопенията са във възхвала на Майката Божия и чудесата, които тя е направила.

Историята ни връща в края на 18 век, когато е документирано едно чудо, описано от тогавашния игумен на близкия манастир "Свети Кирик и Юлита".

Жена, която не можела да има деца, закъсняла за литургията и за раздаването на нафората, благословеният хляб. Окаяна, тя започнала да плаче пред образа на Богородица.

Тогава местният свещеник ѝ дал вместо хляб една оставена пред иконата ябълка. След време жената заченала и родила здраво дете. Тогава в знак на благодарност тя поръчала да се изработи ябълка от злато и да се дари на Пресветата Дева.

Повече от три века този местен празник посветен на Богородица - Златна ябълка привлича хора в този храм.

Така е и днес – 2021 година, живеем в пандемия, но Богородица остава закрилница на майките, техните рожби и семейства. Днес е ден да се поклоним пред иконата – Богородица - Златна ябълка, която датира от 17 век.

"Това са хора, които могат да споделят своя религиозен опит от общението със Света Богородица. Потърсили са нейното благодатно застъпничество пред Господа и са намерили просимата благодат", заяви пловдивският митрополит Николай.

Репортер: Мариела Хубинова



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Прекрасен дебют на Татяна Воложанина и Ева Брезалиева
Илиана Раева: Прекрасен дебют на Татяна Воложанина и Ева Брезалиева
Янислав Герчев остана без медал от ЕП по джудо
Янислав Герчев остана без медал от ЕП по джудо