НОВИНИ

Необикновеният живот на принц Филип

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:38, 17.04.2021
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Слушай новината

Принц Филип ще остави дълбока следа в британската история със своето дългогодишно и ярко присъствие. Макар и винаги да е на 4 крачки зад Кралицата, той е един от най-значимите членове на кралското семейство.

Херцогът на Единбург живя 99 години и 73 от тях отдаде на монархията, на своето семейство и най-вече - на своята голяма любов - Кралица Елизабет II. Как един гръцки принц в изгнание се превръща в единствения човек, който свободно изразява мнението си пред британската кралица?

Когато през 1921-ва година на остров Корфу се ражда датският и гръцки принц Филип, едва ли някой е можел да предположи, че той ще е сред най-ярките членове на британското кралско семейство.

Детството му е изпълнено с болка и самота. Семейството му е принудено да избяга от Гърция, след като чичо му - крал Георгиос I абдикира. Принц Филип, четирите му по-големи сестри и родителите им са спасени британския крал Джордж V, който години по-рано не успява да помогне на братовчед си - руският император Николай II.

Заживяват във Франция, но само на 8 Филип остава съвсем сам - сестрите му се женят за германски офицери, които в последствие се присъединяват към нацисткия режим. Майка му е настанена в психиатрия, а баща му го изоставя.

Принц Филип - роднина на четирима български владетели (СНИМКИ)

За Филип новият живот започва в Англия. Отгледан от своя любим чичо Джордж Маунтбатън, чиято фамилия по-късно приема, принцът в изгнание се отдава на спорта, екологията и най-вече - на флота. Завършва Кралския морски колеж, участва във Втората световна война до самия й край. Мирът го заварва във водите край Хонконг.

"Усещането беше необикновено. В един момент просто отплавахме, без да се налага да плаваме с угасени светлини, без да се прикриваме. Натрупването на такива малки неща, беше знак, че изведнъж животът вече не е същият.", казва принц Филип през 1994 г.

Голямата му любов е Елизабет II. Когато е само на 13, младата принцеса е силно впечатлена от 18-годишния висок, синеок кадет. Първата кралска сватба, излъчена на живо по телевизията, е тяхната. За 200 млн. британци пред екрана, това е глътка свеж въздух в трудните времена след войната.

73 години принц Филип е неотлъчно до кралицата в добро и зло. Отказва се от титлите си и става херцог на Единбург, посвещава се на ролята си на принц-консорт. Заживява в нейната сянка, но е и единственият, който говори с Лилибет, а не с Нейно Величество. Приземява я, а тя му е благодарна.

"Той е човек, който трудно приема комплименти. Но винаги е бил мой пристан и моя опора. През всички тези години. Аз и цялото ни семейство, тази и много други държави сме му задължени за много повече, отколкото някога би признал.", разказва Кралица Елизабет II през 1997 г.

Двамата с Елизабет Втора имат 4 деца - принцовете Чарлз, Едуард и Андрю и принцеса Ан. Когато по настояване на Уинстън Чърчил и кралицата Майка децата получават фамилията на Елизабет - Уиндзор, той възкликва "аз съм единствения мъж в тази държава, който не може да кръсти собствените си деца".

Принц Филип активно участва в отглеждането и възпитанието им тогава, когато младата кралица прави първите си стъпки като монарх. За него казват:"той носи панталоните в семейството, за да може тя да носи короната."

Херцогът на Единбург подхожда отговорно към своите ангажименти. Произнася 5500 речи, участва в над 780 организации. Почти няма реч, в която да не проличи неговото пиперливо чувство за хумор, което често преминава границите на протокола.

"Трябва да побързам, защото по-късно ще участвам в парада в чест на рождения ден на Кралицата. Не ме карайте да обяснявам защо празнува през юни, когато всъщност е родена през април. Просто го приемете.", казва младия принц Филип.

Оттегля се от обществения живот през 2017-а, когато е на 96. Когато му казали, че ще е странно да не го виждат застанал до Кралицата,отвръща: "та аз едва стоя прав". Винаги леко намусеният принц Филип ще остане запомнен като духовит човек, преизпълнен с енергия. И като доказателството, че да избереш да останеш в сянка, понякога е избор, достоен за възхищение.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгиец спря похода на Ивайло Иванов към златото в Лисабон
Белгиец спря похода на Ивайло Иванов към златото в Лисабон
Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще проведе консултации с "Има такъв народ"
Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще проведе консултации с "Има такъв народ"