НОВИНИ

Кралица Елизабет Втора и принц Хари - двете самотни фигури на погребението на Филип

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 17.04.2021
80708
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Смъртта е еднаква за всички и кралското семейство не прави изключение.

Как скърби кралското семейство?

Днес милионите зрители по целия свят, които наблюдаваха церемонията по погребението на принц Филип със сигурност ще запомнят завинаги самотната фигура на Кралица Елизабет Втора. И тази снимка със сигурност утре ще бъде на първите страници на всички вестници.

Тя седеше сама и далеч от всички членове на нейното семейство. Монарх, но и съпруга, загубила най-близкия си човек в последните 73 години, нейния компаньон, нейната опора. Причината кралицата да бъде сама и далеч от всички, разбира се, е да бъде предпазена от коронавируса, но също припомня на всички какво прави пандемията с живота на хората.

Много хора във Великобритания нямаха възможността да погребат близките си по този начин, до много скоро всякакви публични събирания на повече от 6 души бяха забранени.

С море от цветя и аплодисменти Великобритания изпрати принц Филип в последния му път

В днешната церемония имаше изключително много символизъм. Това беше церемониално погребение, но на личност с висок военен ранг. Това беше причината да присъстват около двайсет полка от всички клонове на британските въоръжени сили. Кариерата на принц Филип е свързана с военния флот. Той участва в няколко битки през Втората световна война. Малко известен факт е, че той много е искал да бъде летец изтребител, но неговият чичо Лорд Маутбатън успява да го убеди да поеме кариера във военния флот.

Независимо от високия му военен ранг, днес всички мъже замениха своите военни униформи с цивилни костюми, върху които обаче носеха медалите и военните почести, с които са удостоени. Това беше така, за да не се чувства отритнат принц Хари, на когото след семейния разрив беше отнето правото до края на живота му да носи военна униформа. Именно принц Хари беше втората самотна фигура на церемонията днес, далеч от всички останали членове на своето семейство.

Как погребението носеше почерка на принц Филип?

Пандемията по някакъв особен начин помогна на принц Филип в последното му желание да няма нищо помпозно в изпращането му. Принцът бе известен със своята скромност и със своята непретенциозност. Неговото желание бе всичко да се случва без излишна помпозност и затова още приживе той бе планирал погребението си до най-малкия детайл. В това число и ремонтирането на кралския Ландровер в катафалка, която да изведе тленните му останки до параклиса "Сейнт Джордж" зад стените на двореца Уиндзор.

Предварителните планове са предвиждали около 800 гости, което за кралска особа не е много, но заради пандемията броят им беше намален до 30. Коментаторите тук днес споделяха, че със сигурност, ако той гледа отгоре, ще е изключително доволен от начина, по който бе изпратен.

Красимира Хендри, Лондон

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо: Куба се разделя с епохата "Кастро"
Историческо: Куба се разделя с епохата "Кастро"
"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ
"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ