НОВИНИ

Все повече хора търсят имоти в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 17.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Повишено търсене на имоти, отчитат брокери в Банско. Ако до сега се предпочитаха предимно студиа, които да се ползват като ваканционни жилища, то в последната година се търсят основно големи апартаменти и къщи. Причината, разбира се е, че все повече хора избират да живеят в курорта за постоянно. А тази тенденция повиши и цените на жилищата.

Апартамент в работещ комплекс с екстри, с ниска такса поддръжка, близо до лифта и до тихата част на града - това са най-често търсените имоти в Банско. Купувачите са предимно българи, но има и чужденци.

"Например, хора от Израел започнаха пак да се връщат, тъй като тях ги пуснаха да пътуват и започнаха отново да идват в Банско. Англичани също, но те не могат да пътуват. Те купуват онлайн предимно и ако им намерим нещо, което наистина отговаря на тяхното търсене. Сърби, македонци, румънци", обясни Албена Гердова, която е мениджър продажби в агенция за недвижими имоти.

Андрей Балевски е от София, но се е преместил да живее в Банско. Казва, че заради пандемията среща доста хора, които са последвали примера му.

"Това е една много добра алтернатива на големия град. Тук има чудесна среда и за отглеждане на деца. Това доста ги привлича хората. Има и активно спортуващи, за тях е един голям бонус да са в Банско, предвид тези дадености и има лека тенденция изнасяне от големия град", коментира той.

Брокери казват, че имоти, към които преди месеци не е имало интерес, сега се купуват бързо, при това на по-високи цени.

"Например миналата година сме продавали едноспални апартаменти в порядъка на 20 - 25 000 евро. Сега тези апартаменти, ако са в хубав комплекс, ако е хубав апартаментът, добре обзаведен, строителството е качествено, може да се продаде и за 35, че даже и повече", каза още Албена Гердова.

На пазара на имоти в Банско почти не са останали апартаменти, които да отговарят на масовото търсене. Причината - липсва вторичен пазар, тоест хората, които купуват, са много, а тези, които продават, малко.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите продължават, остава и по-студено от обичайното
Валежите продължават, остава и по-студено от обичайното
Разрешават организираните пътувания от 30 април
Разрешават организираните пътувания от 30 април