НОВИНИ

Борисов потвърди: Явява се на изслушване в парламента в сряда

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 18.04.2021
7524
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване в парламента в сряда, съобщи самият той на брифинг в централата на ГЕРБ днес. Разпоредил е Националният оперативен щаб да се сформира отново и да продължи да работи. Борисов призова депутатите да разгледат изготвения План за възстановяване.

Премиерът в оставка заяви, че в парламента вече има ново управляващо мнозинство.

"Има управляващо мнозинство, единно, като един гласуват, могат да гласуват и мажоритарните избори, ако искат, но те няма да искат и тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени", заяви Борисов.

Определи като спекулации твърденията, че няма План за възстановяване и развитие.

"Аз възнамерявам да се явя, ето го Плана, но те ме викат не за Плана, има го, депозиран е в парламента, те искат да правят от парламента Народен съд", допълни Борисов.

Намекна, че с решението на парламента да гласуват оставката на кабинета се създава конституционна криза.

"Защото сега министрите, които са уволнени от парламента, слушайте внимателно - в сряда ще се явят да искат да станат депутати. Защото те с акт на парламента са махнати от там. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, те в петък приеха такова решение. И ние сега дори да искаме да го пратим Плана в парламента, с решение на МС, това може да бъде обжалвано в Конституционния съд. А нали там бяха новите най-велики юристи, прависти", запита Борисов.

Заяви, че е разпоредил Националният оперативен щаб да възстанови работа.

"Затова разпоредих на Ангелов да се възстанови Щабът, докато изберат нов. И ги моля - да се произнесат да остане ли Щабът, или не и министърът ще го свърши", добави Бойко Борисов.

Подписан документ за това няма.

"Ние нямаме право да подпишем, министърът сега не е министър, но парламентът може още днес да се събере и да вземе решение. Новият НОЩ от кой да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Спрете с нас да се занимавате", каза министър-председателят в оставка.

ГЕРБ ще вземе мандата след консултациите при президента и ще обмисли по-нататъшните си ходове. Иска да види кабинета на новото мнозинство.

Нинова към Борисов: Като казвате А, кажете и Б, мен ме няма във Вашата азбука

"Моят страх е, че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев, който доказа, че не е демократ, с вдигнатия юмрук и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат. Само че ГЕРБ се окопити след опита за преврат, след като толкова бащи на протеста обясниха как са давали пари и са го финансирали, така че каквото решат. Мнозинството е в тях, те вече не са опозиция, те са с огромно управляващо мнозинство", добави Борисов.

Според него новите партии няма да изпълнят обещанията си за мажоритарен вот.

"Росенец повече няма да бъда закачан, бъдете сигурни, дори и лятото, когато е хубаво времето, пак няма да ходят там, бъдете сигурни - и няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът. Ама какъв е по-спокойният парламент? Сега имате пълно мнозинство", коментира премиерът в оставка.

Бойко Борисов заяви, че мнозинството има 160 гласа и може да направи нов кабинет. А целта на всички действия от лятото е била да отхвърлят ГЕРБ.

"Мисля, че за всеки вече стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо и че целият летен преврат, започващ от Росенец с Христо Иванов е добре координирано общо действие на "Да, България" с ДПС. Едните дойдоха да защитят своя лидер, втвърдиха си партията и имат добър резултат. А пък "Да, България" излезе с Христо Иванов, Мирчев като едва ли не борците, които работят с ГЕРБ", каза още Бойко Борисов.

За два месеца, според Борисов, страната ще се справи с ваксинацията, на фона на очакваните по 280 000 ваксини на "Пфайзер" седмично през май и 480 000 седмично през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция разхлабва мерките - отваря за чуждестранни туристи
Гърция разхлабва мерките - отваря за чуждестранни туристи
Антон Кутев: Слави не е имал желание да управлява, попадна в ситуацията по погрешка
Антон Кутев: Слави не е имал желание да управлява, попадна в ситуацията по погрешка