НОВИНИ

"Росатом” може да не бъде допуснат до търга за строителството на АЕЦ в Чехия

росатомrdquo допуснат търга строителството аец чехия
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:28, 18.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението в отношенията между Москва и Прага може да се отрази на решението дали Русия да бъде допусната до търга за строителството на нов енергоблок на АЕЦ "Дуковани".

Такова изказване направи чешкият вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек по повод решението за експулсирането на 18 руски дипломати от посолството в Прага.

"Разбира се, че тези събития може да се отразят на "Дуковани". Това са много сериозни новини и всякакви подобни действия, ако бъдат потвърдени, трябва да имат определени последствия", цитира думите му агенция Ройтерс.

Министърът се обяви по-рано за максимално широко участие в търга с цел повишаване на конкуренцията, допускайки участието и на руски представители. Чешкото разузнаване предупреди за риска от страна на Русия и Китай, а опозицията в страната подкрепи това виждане, подчертава агенцията.

Правителството на Чехия е собственик на 70% от акциите на конгломерата ЧЕЗ, а през юли 2020 г. одобри план за предоставяне на безлихвен кредит за строителството на енергийния блок. Сумата на търга възлиза на 6 млрд. евро.

На 29 март властите в Чехия включиха руската държавна корпорация "Росатом" в списъка с участниците в търга, в който нейни конкуренти са американско-канадската компания "Westinghouse", френската EdF и южнокорейската KHNP.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева обсъжда с външните министри ситуацията в Украйна
Екатерина Захариева обсъжда с външните министри ситуацията в Украйна
Манолова към Борисов: Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудително довеждане
Манолова към Борисов: Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудително довеждане