НОВИНИ

ЕМКО изпрати писмо до Гешев и ДАНС заради взривовете в оръжейните складове в Чехия

емко изпрати писмо гешев данс заради взривовете оръжейните складове чехия
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 20.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Оръжейната фирма ЕМКО е изпратила писмо до главния прокурор, с копие до директора на ДАНС, във връзка с взривовете в оръжейни складове в Чехия през 2014 г. и с това, че се разпространяват неверни твърдения относно вероятните причини. В това число необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма ЕМКО.

В писмото се казва следното:

1. Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на ЕМКО са били предназначени за ре-експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината. Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на ЕМКО, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно.

2. На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там.

Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси - проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая.

От ЕМКО твърдят, че досега никой не ги е потърсил за информация по тези въпроси. В тази връзка са изпратили писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, за да предоставят цялата налична при тях информация.

В писмото се припомня, че през 2015 г. срещу трима български граждани бе извършен терористичен акт с бойно отровно вещество от семейството на „Новичок“ от агенти на същата организация, за която днес се доказва, че е причастна и към гореспоменатите атентати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследването на взривовете в Чехия - каква е връзката с Гебрев?
Разследването на взривовете в Чехия - каква е връзката с Гебрев?
Марияна Николова: Обмислят се варианти за облекчено влизане на туристите
Марияна Николова: Обмислят се варианти за облекчено влизане на туристите