Доклад на УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:16, 20.04.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Всяко второ дете у нас е жертва на насилие. Това показва проучване на УНИЦЕФ. 47% от децата у нас са преживели някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Най-често срещано, оказва се, е емоционалното насилие, следвано от физическото. С по-нисък процент са сексуалното насилие и неглижирането. Всяко трето дете посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

Спасителен пояс - това виждат част от настанените в единствения център с фокус върху деца, жертви на насилие в столицата. В момента там има 4 деца, но броят им постоянно се променя. Най-тежка била ситуацията през октомври и ноември миналата година.

"Идват доста неспокойни, изпадат в криза, т.е. те идват травмирани. Нашата работа е да помогнем на въпросното дете да преодолее травмата", разкри Любомира Младенова, ръководител на кризисен център с приоритет "Деца, пострадали от насилие".

За децата центърът е островче на спокойствие и лъч надежда, че светът крие и по нещо добро.

"Не си позволяваме да сближаваме прекалено много отношенията си с децата, за да бъде максимално по-ефективни и да бъдем в интерес на самото дете", уточни Любомира Младенова.

А най-добре се чувстват, когато историята на детето се развие благоприятно. Проучване на УНИЦЕФ показва, че 13% от децата у нас се срещат с насилието под една или друга форма - сексуално, физическо, емоционално, и то едновременно. Затова и според тях ранното установяване на проблема е изключително важно.

"Всяко премълчано насилие води до още по-големи травми, тогава когато е невидимо, то се разраства. Когато го правим видимо чрез медиите, чрез историите, чрез данните, които оповестяваме, тогава можем да си признаем проблема, за да вървим и към неговото решаване", допълни Ивайло Спасов, експерт "Комуникации за социална промяна".

Според проучването толерантността към насилието у нас е голяма. А само констатирането на тревожните данни няма да реши проблема.

"Какво всъщност означава насилието, какви са неговите последици за цялото ни общество. Това е и една от основните препоръки, както на изследването, така и на УНИЦЕФ, че за да се намери решение - всъщност хората трябва да седят на една маса. Никой не трябва да бъде изключен, нито родителите, които се радваме днес,че имахме и такива, нито институциите", обясни Дани Колева, програмен директор "Закрила на детето", УНИЦЕФ България.

Нито децата, които несъмнено имат какво да кажат. А гласът им трябва да бъде чут.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пловдивските криминалисти задържаха мъж с кокаин за близо 20 000 лв.
Пловдивските криминалисти задържаха мъж с кокаин за близо 20 000 лв.
Драгомир Петров от "Има такъв народ" определи предложения от ГЕРБ проектокабинет като "прекрасен"
Драгомир Петров от "Има такъв народ" определи предложения от ГЕРБ проектокабинет като "прекрасен"