НОВИНИ

Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 22.04.2021
5002
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Една поправка в Наказателно-процесуалния кодекс повдигна не малко въпроси.

Поправката предлагат четирима депутати от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!“ - адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева. Те са внесли предложение за приемането на нови текстове за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия.

"Тази поправка абсолютно същата със запетайките действаше десет години и ГЕРБ я отмениха, ако не ме лъже паметта, по настояване на прокуратурата, защото прокуратурата по този начин получи инструмент да държи някой обвиняем, докато е жив", коментира в "Денят започва" Николай Хаджигенов.

По думите му преди да въведе законодателят именно тези текстове - глава 26, в този вид, в който те са предложили, България е била осъждана стотици пъти в европейския съд за защита правата на човека.

"Гешев успя да събере стотици томове доказателства по делото КТБ, написа 17 000 страници обвинителен акт, качи се с дизелов двигател до луната и всичко това за 2 години. Значи можело било? Ако не съберете доказателства за тежко престъпление за 2 години, няма да ги съберете никога. Естествено от ГЕРБ това не го знаят, защото тук интересът е да държат някой обвиняем, докато е жив", каза още адвокат Хаджигенов.

Според него в парламента трябва да има не само адвокати, които практикуват, но трябва да има и магистрати, за да се вдигне правното ниво.

Вчера Изборният кодекс предизвика вълнения в Народното събрание. В крайна сметка комисията одобри законопроекта само на "Има такъв народ".

"За мен беше неприятна изненада, че гласуваха против пощенското гласуване, гласуването дистанционно, видеонаблюдението, всичките тези неща трябва да влязат. 2021 година сме, а чуваме някакви абсурдни аргументи", коментира Хаджигенов.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19
Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19
Експерти: Напрежението Прага - Москва е натрупано назад в годините
Експерти: Напрежението Прага - Москва е натрупано назад в годините