НОВИНИ

Чехия с ултиматум към Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:58, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В 12 часа изтича срокът, който Чехия даде на Русия да позволи на изгонените от нея 20 чешки дипломати да се върнат в Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че такъв тон към Русия е неприемлив.

Чехия ще изгони още руски дипломати в случай, че Москва не разреши на експулсираните служители на чешкото посолство да се завърнат днес до обяд. Това съобщи новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който в деня на назначаването си извика за разговор руския посланик в Чехия.

"Ако нашите дипломати не могат да се върнат в Москва, следобед ще взема решение за намаляване броя на служителите в посолството на руската федерация в Прага, за да стане колкото състава в момента в чешкото посолство в Москва".

До тази ситуация се стигна, след като в събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага. Мярката е след разкритията за участие през 2014 година на агенти на руското военно разузнаване във взривовете в оръжеен склад в страната. Русия отрече обвиненията на Чехия и на свой ред обяви за персона нон грата 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО.

Чехия експулсира 18 руски дипломати по подозрение в шпионаж

По думите ѝ с Русия такъв тон е недопустим. Захарова съобщи, че днес разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в Министерството на външните работи на Русия.

Русия на свой ред гони 20 чешки дипломати

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел потвърди подкрепата и солидарността на Европейския съюз за Чехия. В изявление се осъждат незаконните действия на територията на страната, предизвикали експлозиите преди седем години и довели до смъртта на двама чешки граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-често децата стават жертва на насилие в училище
Най-често децата стават жертва на насилие в училище
Локомотив (Пловдив) се справи с безличен Левски
Локомотив (Пловдив) се справи с безличен Левски