НОВИНИ

САЩ намаляват наполовина вредните емисии до 2030 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:19, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

САЩ обявиха нов ангажимент за намаляване на парниковите газове. Така президентът Джо Байдън потвърди намеренията да върне страната начело на борбата срещу глобалното затопляне. Основна цел на световния форум, в който участват 40 държави, е подновяване на усилията за съкращаване на вредните емисии.

Белия дом се ангажира до 2030 г. парниковите емисии да бъдат намалени с 50 до 52 процента спрямо нивото от 2005 г. Това е важен жалон в плана на президента Джо Байдън за постигане на икономика с нулеви вредни емисии до 2050 г.

"Ние знаем, че това е изключително важно, защото учените казват, че това десетилетие е решаващо. Сега трябва да вземем решения, чрез които да избегнем ужасните последици от кризата с климата", заяви Джо Байдън.

Лидери като германския канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън приветстваха завръщането на Съединените щати в битката за климата.

"За всички нас е жизнено важно да покажем, че не става дума за скъпи, политически коректни зелени действия. Става дума за растеж и работни места", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Много лидери обявиха нови цели в борбата с климатичните промени, а Джо Байдън обеща финансова помощ за други страни.

"Ще продължим да следваме зелен път на развитие с ниски въглеродни емисии. Китай се стреми да достигне пика във въглеродните емисии до 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.", заяви Си Цзинпин, президент на Китай.

Подложен на натиск да коригира "неамбициозните" си цели, японският премиер Йошихиде Суга обяви план за намаляване на въглеродните емисии до 46% до 2030 г. В Токио млади екоактивисти казаха, че и това не е достатъчно и призоваха за незабавни действия за спасяване на планетата от природни бедствия. В същото време днес европейски учени съобщиха, че миналата година е била най-топлата в историята на Европа и данните показват все по-силно въздействие на климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отговорът на Чехия - паритет на дипломатическите мисии
Отговорът на Чехия - паритет на дипломатическите мисии
Румен Радев проведе работна среща с посланика на Германия Кристоф Айххорн
Румен Радев проведе работна среща с посланика на Германия Кристоф Айххорн