НОВИНИ

Делото за тежката катастрофа край Своге започва на 18 май

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за тежката катастрофа с автобус край Своге тръгва по същество. На 25 август 2018 г. автобус в движение загуби сцепление на пътя и падна в дълбоко дере, загинаха 20 души.

Подсъдимите за инцидента са шестима. Освен шофьорът на автобуса Григор Григоров пред съда се изправиха четирима служители на фирмата, която е ремонтирала пътя и един служител на Агенция пътна инфраструктура.

Анна Стоянова е загубила своята баба при катастрофата.

"Каза ми, че отива на екскурзия с приятелки да се веселят и повече не я чух. Какво да ви кажа, просто аз тогава бях бременна и тя не успя да види своя правнук", разказа Анна Стоянова.

Още 19 души загинаха в катастрофата. Конституираните пострадали са 82-ма, като част от тях живеят в чужбина. Общо по делото ще бъдат разпитани 130 свидетели и вещи лица.

"Прецедент, е че за ПТП има привлечени обвиняеми, в случая не са лица, които да са водачи на МПС. Хубавото беше това, че съдът не върна делото на прокуратурата и в рамките на един месец насрочи няколко заседания, което също е прецедент", заяви Георги Тодоров, адвокат.

Шестима са подсъдимите. Освен шофьора на автобуса, са обвинени служител на Агенция пътна инфраструктура и четирима души имащи отношение по ремонта на пътя. Експертиза е показала, че сцеплението във въпросния участък е било почти два пъти по-ниско от допустимото.

"Аз се радвам на това, което казах в самото начало, че не единствено шофьора, има и хора, дали са правилнитехора е проблема, не мога да кажа, дали са правилните, това само съдът може да каже накрая. Имайте предвид, че за нередностите по пътя са били сигнализирани хора на най, високо ниво, включително министър председателят, които не са реагирали", посочи Христо Ботев, адвокат на шофьора.

"Положихме изключително много труд, тъй като делото е много сложна както от фактическа, така и от правна страна. Касае престъпления свързани със строителството, с ремонт на пътя, където ормативните актове са много по обем", заяви Дияна Давидкова, наблюдаващ прокурор по делото.

От прокуратурата обясниха, че правят всичко възможно делото да бъде доведено до край.

В разпоредително заседание състав на Софийския окръжен съд реши делото за катастрофата с автобус край Своге, при която на 25.08.2018 г. бе причинена смъртта на 20 лица, да започне по същество, съобщиха от прокуратурата.

Съдът определи, че няма основания за прекратяване и връщане на делото. Той мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство, водено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-София, не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Подсъдимите по делото са шестима. Шофьорът на автобуса е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък.

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра - Елисейна - Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге - Нови Искър“, Участък 3.

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Софийският окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 18.05.2021 г., като определи и резервни дати за следващи заседания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръженият мъж от Манастирище се предаде на полицията
Въоръженият мъж от Манастирище се предаде на полицията
Юлияна Янева е 1/2-финалистка на Европейското по борба
Юлияна Янева е 1/2-финалистка на Европейското по борба