НОВИНИ

Шестима са обвиняемите за катастрофата край Своге с 20 загинали

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:24, 01.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Криминално
Слушай новината

Делото за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, влиза в съда. Пред Темида се изправя шофьорът на автобуса Григор Григоров. Още петима души ще бъдат съдени за ремонта на пътя и лошото качество на асфалта в участъка.

Обвинителният акт днес беше внесен в съда заедно с веществени доказателства. Впечатляващ е обемът. Няколко колички с папките на делото бяха натоварени в микробус, за да бъдат пренеси от Окръжната прокуратура до Съдебната палата.

Сред веществените доказателства са и отрязъци от настилката на пътя на мястото на катастрофата, които са изследвани, за да се докаже, че състоянието на трасето също е причина за инцидента, при който загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени.

​Прокуратурата обвини двама бивши шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Доказателствата са събрани в 277 тома. Обвиняемите са шестима - шофьорът на автобуса Григор Григоров, ръководителят на проекта по ремонта и реконструкцията на пътя, шефът на асфалтовата база, доставила некачествения асфалт, техническият ръководител по време на ремонта, строителният инженер на обекта и директор на дирекция в АПИ, която е трябвало да контролира качеството на работа.

Снимка: БГНЕС

104 души са конституирани като пострадали - това са роднини на 20-те жертви, 10 ранени по време на катастрофата, както и хората от автомобилите, които автобусът е ударил по време на катастрофата.

Шофьорът Григоров ще отговаря за това, че се е движил с по-висока скорост при ограничение от 40 км/ч.

Изплатиха по 10 лв. обезщетение за жертвите на катастрофата край Своге

Освен това автобусът е бил без редовен технически преглед. Другите подсъдими ще отговарят основно за това, че асфалта е бил със съставки, които значително са намалявали сцеплението с гумите на автомобилите.

Експертизи доказаха, че съдържанието на варовици е било много по-високо от допустимото. Това е правило износващия слой значително по-хлъзгав особено при валеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на ваксини обещават наваксване с доставките за Европа
Производители на ваксини обещават наваксване с доставките за Европа
Херта привлече Сами Кедира
Херта привлече Сами Кедира