НОВИНИ

Почетохме паметта на жертвите на комунизма

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:34, 01.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

На днешния ден почитаме паметта на жертвите на комунизма. Датата е определена преди 10 години по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На този ден преди 76 години Народният съд осъжда и избива за една нощ регенти, министри, депутати и военни.

И тази година при мемориала на жертвите на комунизма до НДК беше отслужена литургия и десетки дойдоха да запалят свещ.

Над 2700 души са убити, защото са били неудобни на новата комунистическа власт.

Някои застават пред стената с въпроси:

"Защо при толкова жертви няма наказани до момента?"

Политици също почетоха жертвите на комунизма. Председателят на парламента призова от Кърджали всички да се преклонят пред тях.

"Хората, които бяха с прекършени съдби от тоталитарния режим, бяха с унищожени достойнство и бъдеще. И това е всеки един държавник, всеки един политик, всеки един българин трябва да осъзнае, че колкото и да сме различни ние винаги трябва да пазим демокрацията и правата на човека", призова председателят на НС Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Той изразява съжаление, че все още има политици, които плахо говорят по темата, а претендират за демократи. Според Борисов пребоядисаните наследници на комунизма и сега използват добре познатите методи - унижение и унищожение на политическите противници. Уточнява, че ГЕРБ ще продължи да бъде алтернатива на това заради прекършените съдби, пред които се покланяме днес.

Президентът Румен Радев упрекна Борисов в делене на комунисти - антикомунисти.

"Нека да е ясно, че аз не деля жертвите според режима, който ги е убивал или репресирал, мое дълбоко убеждение е, че паметта на всички невинни български жертви е свещена. Нито разстрелите и репресиите след 9 септември 1944 г., нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев, децата от Ястребино имат някакво оправдание", каза Радев.

Румен Христов, сегашен лидер на първата опозиционна формация след падането на комунизма иска да помним.

"Поука трябва да има и тя е, че това никога не трябва да се случва, не трябва да се повтаря, тук сме, за да напомним на младите поколения да не бъде забравена тази черна дата за България", каза Христов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова заповед дава възможност за отмяна на карантината при отрицателен PCR тест
Нова заповед дава възможност за отмяна на карантината при отрицателен PCR тест
Емил Кошлуков: Вярвам, че БНТ ще стане домът на изборите
Емил Кошлуков: Вярвам, че БНТ ще стане домът на изборите