НОВИНИ

Президентът Радев с отчет на мандата си. Обяви, че се кандидатира за втори

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 01.02.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на петата година от мандата си президентът Румен Радев обяви, че заедно с вицепрезидента Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. В отчета си за изминалата година държавният глава отново посочи, че моделът на управление трябва да бъде сменен. Като най-важна цел пред страната посочи укрепването на държавността.

Президентът Радев определи 2020-а като година на българското събуждане и желание за промяна. И призова за демонтаж на, по думите му, порочния управленски модел.

"Хората скандираха "Мутри, вън!" и поискаха да вземат бъдещото на България в свои ръце. От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент, ние се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение, този модел води до разпад на държавността", заяви президентът Радев.

В изявление, което нарече "Послание за нова България", Румен Радев очерта теми, които смята за важни за България. Като най-неотложна задачи посочи укрепването на държавността и върховенство на правото.

"Предвид възможната патова ситуация в новия Парламент може да се стигне и до правителство на задкулисието, под благовидния предлог на национално спасение, национално обединение. В очертаната ситуация и необходимостта от непреклонни и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес с г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България", заяви държавният глава.

Обяви, че не е водил преговори с политически партии за подкрепа на кандидатурата им. Смята, че БСП, която ги издигна за сегашния мандат, трябва първа да се произнесе. Очаква подкрепа както от социалистите, защото са от едно политическо семейство, така и от всички почтени българи.

"Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години на нашия мандат, защото те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България, България на просперитета, на върховенството на правото. Така че да, очаквам да бъдем отново заедно", заяви президентът.

Румен Радев каза, че никога досега не се е срещал с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и нарече мит твърдението, че са били подкрепени от ДПС на изборите.

"Също така да обърна внимание на този медиен мит и насаждани тези за тази подкрепа. В нашата предизборна кампания с г-жа Йотова и изборите през 2016 г. никога ДПС не са заявявали открита публична подкрепа", заяви Радев.

Обяви, че няма да наложи вето на промените в Закона за извънредното положение, в който се урежда гласуването на карантинираните. И попита управляващите защо се страхуват от видеонаблюдение и вот по пощата.

"Аз няма да вляза в техния сценарий. И затова няма да наложа вето на този закон, въпреки че той е абсолютно несъвършен, объркан, против правната логика и при друга ситуация категорично бих го върнал", заяви Радев.

Намекна обаче, че вероятно ще наложи вето на промените в НПК, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния.

"Към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание. Бъдете сигурни, че моят правен екип ще получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за ареста на руския опозиционер Алексей Навални Румен Радев каза, че винаги е бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани. И отново отговори на премиера Борисов, който го призова да заяви позиция по този случай.

"Най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън... Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се опитва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева", заяви Румен Радев.

По отношение на кризата с COVID-19 каза, че президентската институция е заемала рационални позиции и е запази гласа на разума в ситуации на изкуствено насаждане на паника. Подчерта, че е настоявал за баланс между здравни, икономически и социални мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът отговори на президента: У нас мерките са най-леки от всички европейски страни
Премиерът отговори на президента: У нас мерките са най-леки от всички европейски страни
Възстановяват движението на АМ "Струма"
Възстановяват движението на АМ "Струма"