НОВИНИ

ОЛАФ откри нарушения в закупуването на полицейски автомобили (ОБНОВЕНА В 19 Ч.)

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 01.02.2021 (обновена)
8012
Чете се за: 07:02 мин.
Политика
Слушай новината

ОЛАФ откри нарушения при закупуването на високопрохидими автомобили за полицията. Сделката, която европейската агенция е проверявала е по обществена поръчка от март 2017 година.

Договорът с доставчика, обаче е сключен в началото на 2018 година. Според ОЛАФ споразумението за безвъзмездно финансиране между МВР и Европейската комисия е нарушено, като са закупени автомобили от стари запаси, вместо нови полицейски коли за всякакви терени. ОЛАФ препоръчва в бюджета на Евросъюза да бъдат възстановени близо 6 милиона евро. Според проверката има основания да се счита, че служители на МВР, които едностранно са променили условията на поръчката, вероятно са извършили злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс, засягащо финансовите интереси на ЕС.

Обществената поръчка за доставка на автомобилите е била в периода март - април 2017 година, когато служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, сега секретар на президента. По повод свързването на името на Узунов с казуса, от прессекренариата на държавния глава разпространиха договора за закупуване на автомобилите. От там подчертават, че той е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителство.

Пълния текст на договора вижте ТУК.

СНИМКА: БГНЕС/АРХИВ

Пълният текст на съобщението на ОЛАФ:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF - Европейската служба за борба с измамите. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на ОЛАФ започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването ОЛАФ събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на ОЛАФ.

ОЛАФ установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. ОЛАФ също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от ОЛАФ през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на ОЛАФ. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

"Разследващите служители на ОЛАФ често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци", заяви Виле Итала, генерален директор на ОЛАФ.

Мисия, мандат и правомощия на ОЛАФ:
Мисията на ОЛАФ е да разкрива, разследва и прекратява измами със средства на ЕС.

ОЛАФ изпълнява своята мисия, като:
• извършва независими разследвания на измами и корупция, свързани със средства на ЕС, така че да се гарантира, че всички пари на данъкоплатците в ЕС достигат до проекти, които могат да създават работни места и растеж в Европа;
• допринася за укрепване на доверието на гражданите в институциите на ЕС посредством разследване на случаите на сериозни нарушения от страна на служители на ЕС и членове на институциите на Съюза;
• разработва адекватна политика за борба с измамите.

Изпълнявайки своята функция за извършване на независими разследвания, ОЛАФ може да провежда разследвания на измами, корупция и други нарушения, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и свързани със:
• всички разходи на ЕС: основните категории разходи са структурните фондове, фондовете за политиката в областта на селското стопанство и за развитието
на селските райони, преките разходи и външната помощ;
• някои видове приходи на ЕС, основно от мита;
• съмнения за сериозни нарушения от страна на служители на ЕС и членове на европейските институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА привлече Федерико Варела
ЦСКА привлече Федерико Варела
Кузманов остана на крачка от основната схема на Challenger в Анталия
Кузманов остана на крачка от основната схема на Challenger в Анталия