НОВИНИ

От "Атака" протестираха пред ЦИК срещу заличаването им от коалицията "Обединени патриоти"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:22, 01.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От партия "Атака" излязоха днес на протест пред Централната избирателна комисия заради решението на комисията от 28 януари да заличи партията от коалиция "Обединени патриоти" и да не допусне техни представители за членове на Районни избирателни комисии и Общински избирателни комисии на предстоящите парламентарни избори. Лидерът на "Атака" каза, че очаква решението на Върховния административен съд по внесената от партията му жалба.

Волен Сидеров обяви решението на ЦИК за противозаконно. ВМРО и НФСБ по думите му нямали право да внесат иск за заличаване на "Атака" от "Обединени патриоти", защото в коалиционния им договор било изрично записано, че под всеки един документ трябва да фигурират трите подписа на лидерите. В случая никой не бил потърсил Сидеров.

"Това е една много мръсна, много подла игра.Тя се разиграва от Каракачанов, Симеонов, но нали не си правим илюзията, че това е станало без санкцията на Борисов", заяви Волен Сидеров.

Той нарече случилото се заговор срещу него и предрече нечестни избори.

Решението на Централната избирателна комисия е взето миналия четвъртък след заявление от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. За "По света и у нас" говорителят на ЦИК коментира, че комисията не е разследващ орган, който да проверява коалиционните споразумения. Затова е предвидена възможността за обжалване на решенията ѝ.

"Трябва да изчакаме решението на съда, за да може Централната избирателна комисия да се съобрази, с това което ще постанови Административният съд", каза Таня Цанева, говорител на ЦИК.

В тридневен срок съдът трябва да се произнесе относно законността на решението на ЦИК. От ВМРО и НФСБ съобщиха, че няма да коментират казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов остана на крачка от основната схема на Challenger в Анталия
Кузманов остана на крачка от основната схема на Challenger в Анталия
Тежка катастрофа с автомобил на куриерска фирма в Русе
Тежка катастрофа с автомобил на куриерска фирма в Русе