НОВИНИ

Валежите навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 01.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за много силен югозападен вятър и проливни валежи от дъжд. Най-силните пориви до момента - Кърджали - около 100 км/ч,в Хасково и по Черноморието - около 60 км/ч. Количеството на валежите - отново Кърджали, както и Сливен - с около 23-24 литра на квадратен метър. А тези 14 литра в Елхово се изсипаха само в последните три часа.

Продължава да вали и в момента, в Югоизточна България, както и на морския бряг. Ще има и райони с интензивни валежи - районите с код жълто и код оранжево. В Източна България и в планините ще остане и много ветровито.

В останалата част от страната валежите спряха, а облачността ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще бъдат между 10° и 15°, по-ниски в западните и централни райони на Дунавската равнина, в София - около 12°. Но до края на деня валежите навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне.

През нощта в равнините и низините ще има значителна ниска облачност или мъгли, които в отделни райони ще се задържат и през по-голямата част от деня.

Минималните температури ще са предимно между 1° и 6°, а максималните от 5°-7° по Дунав, където ще има по-трайни мъгли, до 13°-15° в крайните южни райони. През деня от югозапад ще се заоблачи, като на отделни места са възможни и слаби валежи. Вятърът ще е слаб от югозапад.

В планините облачността ще е по-често значителна, но преди обяд ще има и по-съществени разкъсвания. На отделни места ще има и слаб валеж от дъжд, над около 1600 метра - от сняг.

Вятърът ще отслабне и ще е до умерен от югозапад, но опасността от лавини извън обработените писти остава повишена.

Над по-голямата част от Балканския полуостров облачността ще е разкъсана, на места са възможни и краткотрайни валежи от дъжд. В низините от източната половина ще има ниска облачност и условия за продължителни мъгли. Температурите ще се задържат по-високи от обичайните за началото на февруари.

По-топло от обичайното за сезона ще бъде и в Южна, и в Западна Европа. Но за пореден ден в в по-голямата част от континента ще остане облачно, с превалявания и от дъжд, и от сняг.

У нас през следващите дни ще преобладава слънчево време, на места със сутрешни мъгли. Температурите бавно ще се повишават и през почивните дни дневните на места ще достигат до 16°-18°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дуплантис и Лавийени със скокове над 6 м в зала
Дуплантис и Лавийени със скокове над 6 м в зала
София Годжа пропуска Световното първенство
София Годжа пропуска Световното първенство