НОВИНИ

Премиерът отговори на президента: У нас мерките са най-леки от всички европейски страни

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 01.02.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
Слушай новината

Мерките у нас са най-леки и меки. Така премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев. Министър-председателят подчерта, че противоепидемичните мерки у нас са въведени по искане на лекарите.

Здравният министър съобщи, че се разработва електронна платформа, в която ще можем да заявим желание да се ваксинираме срещу коронавирус.

За разлика от други държави, които затягат мерките и въвеждат вечерен час, у нас започва поетапно разхлабване, обясни премиерът.

"Ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, които да могат да отидат да работят. Считам, че това, което казва президентът Радев, не е вярно. Най-леките мерки са в България. Да наблюдаваме какво става по другите страни в ЕС. Там ли не се насажда паника? Точно обратното. Ние с ежедневната информация с броя на заразените, с десет пъти увеличен повече броя на излекуваните", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Въвеждането на всяка мярка е съобразено със становището на медиците, поясни Борисов.

"Чакаме да видим резултата след учениците и веднага ще се обърнем с лице и към ресторантьорите. Не е политическо решението за затварянето на ресторантите, а медицинско. И в момента, в който само ми подадете знак, него ден министърът ще издаде заповед или ще разреши дадени тип дейност", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Предвижда се заведенията да отворят в началото на март.

"В случай, че останат затворени всички останали сектори до 1 март, за което към момента са затворени, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работници и служители", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До момента по мярката "Запази ме" са подпомогнати над 41 000 работници от затворените сектори. Това е струвало на държавата 17 милиона лева. През януари е отчетен лек ръст на безработицата.

"Това, което виждаме в Испания, безработицата е над 16% и около 40% при младежите", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Прогнозите са, че спадът на икономическия растеж у нас ще е по-малък от средния за ЕС. България все още е и сред 4-те държави от общността с най-ниска заболеваемост от коронавирус.

Голяма част от медиците са имунизирани и с втора доза и вече имат добър имунитет, допълни Мутафчийски. До края на месеца трябва да е готов и електронен регистър, в който ще можем да подадем заявление за ваксина срещу коронавирус.

"Да има възможност да избира дали да се ваксинира от личен лекар или лечебно заведение. По този начин ще улесним цялата логистика на желаещите да се ваксинират до достъп до ваксина", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Тази сутрин у нас пристигнаха над 17 000 дози от ваксината на "Пфайзер". До края на месеца се очаква доставка на около 360 000 дози от трите одобрени до момента ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Дочев пое отбор от трета дивизия в Германия
Павел Дочев пое отбор от трета дивизия в Германия
Президентът Радев с отчет на мандата си. Обяви, че се кандидатира за втори
Президентът Радев с отчет на мандата си. Обяви, че се кандидатира за втори