Фитнеси, молове, танцови школи и кина отвориха врати при определени мерки

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:39, 01.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Разхлабване на част от мерките от днес. Отвориха молове, фитнеси, танцови школи и кина. Но при определени условия: намален брой посетители, дезинфекция и дистанция. И още: без шлемове и шалове, а само с маски на закрито. Още в първия ден на разхлабване на мерките от РЗИ тръгнаха на проверки за нарушители.

Най-нетърпеливите се втурнаха към моловете още в първия им работен ден. Мерките: дезинфектанти и указателни табели за еднопосочно движение.

Непълнолетните могат да идват тук само с придружител. А служителите на магазините следят и броят посетителите. От РЗИ тръгнаха на проверки.

Фитнес залите също се напълниха. Те могат да използват половината от капацитета си. Всеки посетител трябва да носи кърпа и да дезинфекцира уреда, който използва. Дистанцията също е задължителна.

Танцовите школи работят от днес с 30% от капацитета си. Такова е изискването и за кината.

Радост за всички, които обичат да спортуват, танцуват и пазаруват. Днес на работа се върнаха служителите в моловете. За да бъдат защитени те и посетителите:

"Почти всички от магазините, особено тези с по-голям площ имат т.нар. пипълкантари, които сигнализират за надвишен брой хора, които влизат в магазина и автоматично дава сигнал на работещите вътре да спрат да допускат хора в самия обект", каза мениджърът на търговски център в Пловдив Александрина Янева.

"На всеки вход имаме поставен дезинфектант, на касата за нас - също за персонала", каза управителят на магазин Анелия Русикова.

И докато за едни пазаруването онлайн не е опция, то други смятат, че в мола пространството е достатъчно голямо, за да няма струпвания.

В София РЗИ провери спазват ли се мерките по моловете.

"В момента на проверката установихме, че се спазват всички изисквания, въведени със заповед на министъра на здравеопазването", каза Весела Крумова - СРЗИ.

"Тази сутрин ни чакаха пред вратата трениращите", каза управителят на фитнес Мария Станчева.

Стоян е от първите посетители на фитнеса. Докато бил затворен, тренирал вкъщи и в парка.

"Според мен не трябваше да се затварят. Мерките като цяло са добре, но те трябваше да се адаптират спрямо възрастните и спрямо застрашените хора", каза Стоян Ангелов.

По 4 квадратни метра на човек - до толкова могат да се разгърнат в тренировките. Но преди да започнат има задължително: мерене на температурата и дезинфекция.

"Те са длъжни да носят кърпа със себе си. Кърпата се поставя на самия уред, за да няма допир гърба на човека с уреда. Освен кърпата - клиентите са длъжни и да дезинфекцират след себе си, отново за двойна безопасност така да се каже", обясни управителят на фитнес Мария Станчева.

Оцеляването на фитнесите било трудно.

"Много наши служители също престанаха да работят тук", каза управителят на фитнес Мария Станчева.

Равносметката на танцовите школи за 2020:

"От цяла година ние имаме реално работни 4 месеца и половина. Сега сме изключително щастливи, че ще работим отново", каза инструкторът в танцова школа в София Марина Стаменова - Джони.

"И сега, когато отвориха школите, вече можем да поспортуваме, да се върнем във форма", каза Ева Дивитакова.

И на фона на щастието от школите казват по едно "но".

"Ето сега ще работим на 30%, но токът не ни е 30%, осигуровките не са ни 30%, наемите не са ни 30% и това изключително ни затруднява. Имаше помощ от държавата за част от студиата. Проблемът е, че тази помощ е съвършено недостатъчна", каза инструкторът в танцова школа в София Марина Стаменова - Джони.

Властите предупредиха - ако заболеваемостта се увеличи: първите затворени ще са последните отворени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров отпадна на 1/4 финал в Анталия
Александър Лазаров отпадна на 1/4 финал в Анталия
Павел Дочев пое отбор от трета дивизия в Германия
Павел Дочев пое отбор от трета дивизия в Германия