НОВИНИ

Нови разкрития: Има ли връзка между взривовете в Чехия и отравянето на Гебрев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:34, 26.04.2021 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
Криминално
Слушай новината

Две български и две чешки фирми са съхранявали своя продукция във взривените през 2014 г. оръжейни складове в Чехия. Разследване на българския журналист Христо Грозев за Bellingcat доказва връзка между взривовете и отравянето на Емилиян Гебрев.

Разследването беше публикувано в късния следобед днес и в него е описано подробно движението на всички замесени служители на руското ГРУ от ранната есен на 2014-а до края на 2015 г.

Специално за "По света и у нас" интервю пред Иво Никодимов даде авторът на разследването Христо Грозев.

Полет от Москва до Женева, ползването на скъп, но известен в разузнавателните среди хотел, и наемане на автомобил поставят началото на разследването на Христо Грозев, което описва как генералът от ГРУ и шеф на отряд "29155" Игор Сергеев лично подготвя взривовете на оръжейните складове в Чехия и отравянето на Емилиян Гебрев.

"Разглеждаме тези две операции като част от една по-дълга операция, която свързваме единствено и основно с опити да се обезвреди украинската възможност да се защитава в началото на войната, която е 2014 - 2015 година. Ползват се едни и същи хора, 8 души, които присъстват както в чешката операция, така и в българската. Тези две операции са веднага една след друга", каза разследващият журналист в Bellingcat Христо Грозев.

"Ню Йорк Таймс": Гебрев призна за Украйна

Складовете във Врбетице са взривени на 16 октомври 2014 година. Веднага след това под личното ръководство на ген.-полковник Андрей Аверьянов започва и работата по "Операция 2" - отравянето на Емилиян Гебрев.

"В резултат на приключване на втората операция този екип получава от ГРУ получава много високи държавни награди, безплатни апартаменти. Ние описваме това в нашето разследване днес", каза разследващият журналист в Bellingcat Христо Грозев.

Христо Грозев и неговият екип са открили сериозно противоречие в разследването на взривовете, което са направили властите в Чехия.

"Те твърдят, че българската връзка е доказана дори по отношение на това, че не е трябвало въобще да има взривове в Чехия, а е трябвало да станат на българска територия. Нашето разследване показва, че това не е вярно, тъй като не е имало дори план за изнасяне на точно тези боеприпаси от Чехия към България точно в този момент. Ние го доказваме това документално в днешното разследване", каза разследващият журналист в Bellingcat Христо Грозев.

Разследването публикувано в Bellingcat установява още, че във взривените през октомври 2014 година складове боеприпаси са съхранявали освен Емко още една българска фирма и две чешки. Като има документи, според които едната чешка фирма е трябвало да изнесе своя продукция от складовете.

"Така че една от версиите, които ни е разглеждаме, е, че всички тези 4 фирми, които в един момент биха могли да станат опасни за Русия с износ за Украйна, биха могли да бъдат цели за съботаж", каза Грозев.

Документите събрани от Христо Грозев показват, че същият екип - взривил складовете в Чехия, поне един път се е опитал да отрови Емилиян Гебрев. Освен това има данни, че е възможно част от хората да имат отношение и към инциденти във военни заводи у нас.

"Ние работим само с потвърдени данни. На този етап има силна хипотеза, че трябва да се разгледа тази връзка, тъй като наистина от общо 8 души, които са идвали в България в периода от декември 2014 г. до юни 2015 г. за шестима от тях ние виждаме връзка с г-н Гебрев, т.е. те го следят, те остават в хотели близо до мястото, където той работи или живее. Но за двама от тях няма такава връзка, т.е. те очевидно не са идвали по повод самия г-н Гебрев. За тях има обоснована хипотеза, че е възможно да са вършили други саботажни дейности, включително и взривовете. Ние работим по това, но още нямаме доказателства", каза разследващият журналист.

Според Грозев през 2014 - 2015 г. украинската армия е въоръжена със съветска техника, която се нуждае от подходящи, но модернизирани боеприпаси, които се произвеждат само в страни от бившия соцблок. По тази причина и атаките на отряд "29155" са насочени към Чехия и България. Емилиян Гебрев и днес не беше открит за коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Говори директорът на "Планинско рали Благоевград"
Специално за БНТ: Говори директорът на "Планинско рали Благоевград"
Реставрират гробници на възрожденци в Русе
Реставрират гробници на възрожденци в Русе