НОВИНИ

"Ню Йорк Таймс": Гебрев призна за Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 25.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В статия на вестник "Ню Йорк Таймс" се твърди, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че сред взривените през 2014 г. в Чехия негови боеприпаси, е имало и оръдия, предназначени за Украйна. Авторът на статията Майкъл Шуърц разказва, че два пъти се е срещал с Гебрев през 2019 г., но тогава бизнесменът не пожелал да коментира инцидента във Врбетице.

Сега той получил имейл, изпратен от българския бизнесмен. В статията се казва:

"Господин Гебрев призна, че е складирал амуниции в оръжеен склад в Чехия и призна нещо, което дълго време отричаше: че неговата компания ЕМКО е изнасяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., когато подкрепяни от руските военни и разузнавателни служби сепаратисти започнаха война срещу украинските сили."

А в телевизионно обръщение чешкият президент Милош Земан заяви, че връзката между Гебрев и взривения склад, е установена. Според него не непременно Русия стои зад взрива. По думите му по случая съществуват две хипотези - небрежност при работа с експлозиви и операция на чуждо разузнаване.

Земан настоява двете теории да се разследват с еднакво внимание. Експлозията породи напрежение между Русия и Чехия.

Правителството в Прага обяви, че инцидентът е дело на двамата руски агенти, осъществили и покушението с Новичок срещу семейство Скрипал през 2018 г.

"Въпреки че съм за подобаващи отношения с всички ключови държави, при доказано участие на Руската федерация, тя трябва да плати за този възможен терористичен акт, например чрез изключване на Росатом от търга за ядрената централа Дуковани. Ако обаче подозрението бъде отхвърлено, това ще означава, че е налице игра на разузнавателни служби с потенциално сериозно отражение върху нашата вътрешна политика", каза президентът на Чехия Милош Земан.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на ЕМКО: Сред фактите за дейността на руските агенти в Чехия "се промъкват и неверни хипотези"
Позиция на ЕМКО: Сред фактите за дейността на руските агенти в Чехия "се промъкват и неверни хипотези"
Трима души са задържани на мача Левски - ЦСКА
Трима души са задържани на мача Левски - ЦСКА