НОВИНИ

Здравните власти обмислят ново облекчаване на мерките

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:52, 25.04.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Слушай новината

В понеделник очакваме най-голямата доставка от ваксината на "Пфайзер" досега - 138 хиляди дози. През следващите два месеца трябва да пристигнат още над 3 и половина милиона дози от РНК ваксината. Заради добрия темп на ваксинация у нас според здравните власти успяваме да се справим с вируса - така след две седмици може да се пристъпи към следващо разхлабване на мерките - това бе отчетено на среща на премиера в оставка Бойко Борисов с министрите от кабинета.

България е единствената страна, която не затвори църквите и манастирите по време на цялата пандемия, обяви премиерът в оставка. Епидемията се управлява добре според него - заболеваемостта пада, а ваксини има достатъчно, за да дадем и на българите в Западните покрайнини и Северна Македония.

"В покрайнините и по границите със Северна Македония, Сърбия да направим ваксинационни центрове по същия начин, както държавите помагат на по-бедните. Вече имаме много ваксини, по 400 000 на седмица ще идват", каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Данните за хода на епидемията показват, че сме се справили добре с управлението на кризата, твърди здравният министър. Според официалната статистика за първите четири месеца на тази година от COVID-19 са починали над 8300 души.

"Ние взехме навременни мерки, подготвихме цялата система, така че третата вълна на Ковид почти не се усети в страната независимо от натиска върху лечебните заведения, линейките", каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Вече се водят разговори между спортния и здравния министър, ако положителната тенденция се запази, да се допусне публика и на състезанията на закрито. Красен Кралев призова феновете да спазват мерките, за да се стигне по-скоро до този момент.

"Ще бъдат допуснати и срещи и на състезания на закрито, така че постепенно се завръщаме към нормализиране на спортния живот", каза министърът на спорта в оставка Красен Кралев.

Заради приоритетното ваксиниране на учителите според Красимир Вълчев е намалял броя на заболелите преподаватели. Още два класа предстои да се върнат присъствено в училище - 6-и и 11-и.

"От 10 май още два класа да се върнат 6-и и 11-и. Те бяха най засегнати, особено в големите градове", каза министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев предлага още от 17 май да се върнат в клас не три, а пет класа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА пощади Левски в последното "Вечно дерби" за сезона
ЦСКА пощади Левски в последното "Вечно дерби" за сезона
Вярващите отбелязаха Цветница при засилени противоепидемични мерки
Вярващите отбелязаха Цветница при засилени противоепидемични мерки