НОВИНИ

Турция призова посланика на САЩ заради признатия от Джо Байдън арменски геноцид

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:29, 25.04.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Турското външно министерство призова посланика на Съединените щати, след като американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид в Османската империя в началото на 20-и век.

От министерството заявиха, че изявлението на Вашингтон няма правно основание и че Анкара го "отхвърля, смята го за неприемливо и го осъжда категорично".

Турското външно министерство заяви, че изказването на Байдън подкопава отношенията между Вашингтон и Анкара и призова президента на Съединените щати да "поправи тази сериозна грешка".Турски политик дори призова базата Инджирлик да бъде затворена за американски военни.

Турция не признава термина геноцид за събитията от периода между 1915 и 1923 г., когато според арменски историци в Османската империя са избити милион и половина арменци.

"Няма да приемаме уроци за нашата история от когото и да е било", написа в туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След изявлението на Байдън в Лос Анджелис имаше демонстрация в подкрепа на позицията на президента.

От своя страна премиерът на Армения Никол Пашинян също приветства признаването на арменския геноцид от Вашингтон.Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост, смята Пашинян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настваникът на Монтана: Имаме огромни шансове срещу отборите от долната четворка
Настваникът на Монтана: Имаме огромни шансове срещу отборите от долната четворка
Валентин Грудев: Петър Колев има договор с Берое
Валентин Грудев: Петър Колев има договор с Берое