НОВИНИ

Джо Байдън призна арменския геноцид

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:50, 24.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън официално определи като геноцид избиването и депортирането на арменци в Османската империя през 1915 година.

Решението съвпада с отбелязването на 106-ата годишнина от трагичните събития.

Вашингтон подчерта, че решението не е насочено към хвърляне на вина върху модерна Турция, но Анкара незабавно го отхвърли. Говорител на президента Ердоган посъветва американския президент да погледне миналото и настоящето на собствената си страна.

С решението си да признае арменския геноцид Джо Байдън къса с десетилетия на внимателна дипломация на Вашингтон по въпрос, който е силно чувствителен за Турция - съюзник в НАТО.

"Спомняме си живота на загиналите при арменския геноцид от времето на Османската империя и отново се ангажираме да не допуснем никога повече повторение на такова зверство", се казва в изявление на американския лидер. "Спомняме си, за да останем бдителни срещу разяждащото влияние на омразата във всичките ѝ форми", допълва Джо Байдън.

Турция признава извършени жестокости през 1915 - 1916 година, но отхвърля определението за геноцид и систематична етническа чистка срещу арменската християнска общност. Турската историография говори за 300 000 жертви, включително турци, загинали в пламъците на Първата световна война. Външният министър Чавушоглу реагира остро в Туитър.

"Думи не могат да пренапишат историята. Няма какво да научим от някого за собственото ни минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Напълно отхвърляме това изявление, което се основава единствено на популизъм", отбеляза Чавушоглу.

Ереван заяви, че арменската общност по цял свят посреща с голям ентусиазъм и приветства признаването на арменския геноцид от страна на Вашингтон. В писмо до Джо Байдън премиерът Никол Пашинян отбелязва, че признанието е въпрос на националната сигурност на Армения, особено в светлината на конфликта в Нагорни Карабах, спечелен от Азербайджан с турска подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти арестуван за смъртоносното нападение във Франция
Четвърти арестуван за смъртоносното нападение във Франция
Предстои затопляне - вижте прогнозата за неделния ден на Цветница
Предстои затопляне - вижте прогнозата за неделния ден на Цветница