НОВИНИ

"Спейс Екс" изпрати още 4-ма астронавти на МКС

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:56, 24.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Космическата капсула "Крю Драгън" на частната компания "Спейс Екс" с четиричленен екипаж се скачи успешно с Международната космическа станция. Там новодошлите получиха топъл прием от колегите си.

С капсулата пристигнаха двама астронавти на НАСА и по един представител на космическите програми на Япония и Европейската космическа агенция. Стартът беше ден по-рано от космическия център "Кенеди".

Скачването на капсулата "Индевър" с Международната космическа станция започна на 424 километра над Индийския океан. Десетина минути по-късно се задейства свързващият механизъм с 12 ключалки.

Връзката между капсулата и станцията беше напълнена с въздух, което направи възможно отварянето на люковете. Така американците Шейн Кимброу и Меган Макартър, японецът Акихико Тошиде и французинът Тома Песке се присъединиха към седемте си колеги на борда на станцията.

Това е трети пилотиран космически полет в рамките на публично-частното партньорство на НАСА и "Спейс Екс".

Четиримата новодошли са втори оперативен екипаж на станцията, пристигнал с частна технология. Първият четиричленен оперативен състав бе изстрелян през ноември. По-рано демонстрационната мисия само с двама астронавти завърши успешно през май, отново с капсулата "Индевър".

"Развълнувана съм да съм тук като част от историческа мисия с две скачени капсули "Драгън", първо повторно използване на капсула и първо повторно използване на ракетни ускорители. Това е страхотно постижение за нашия партньор "Спейс Екс". Искам да ги поздравя и да им благодаря", заяви Меган Макартър, астронавт от НАСА.

Тома Песке е на станцията за втори път.

"Станцията много се е променила от последния път, когато бях тук. Никога не е имало толкова хора и толкова различни космически апарати на борда. Мисля, че това е признание колко силно се развива програмата", допълни Тома Песке, астронавт от ЕКА.

"Спейс Екс" счупи руския монопол върху пилотираните полети до станцията и върна на Съединените щати възможността да изпращат хора на орбита от своя територия след 9-годишна пауза заради пенсионирането на совалките.

Четиримата, пристигнали през ноември, ще се завърнат на Земята на 28 април, а програмата на новодошлите включва около 100 експеримента в рамките на шестмесечен престой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои затопляне - вижте прогнозата за неделния ден на Цветница
Предстои затопляне - вижте прогнозата за неделния ден на Цветница
В очакване на наградите "Оскар": Онлайн студио на БНТ в понеделник
В очакване на наградите "Оскар": Онлайн студио на БНТ в понеделник